Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Аналітики ISW зазначають, що удари ЗСУ по Кримському мосту загрожують росії ускладнити окупацію Криму

26 червня, 11:37

Керченський міст, що з'єднує російську федерацію та захоплений Крим, як і раніше, залишається важливим для підтримки окупації півострова. Якщо удари ЗСУ засобами далекого радіусу дії зруйнують об'єкт, тоді здатність російських військ підтримувати окупацію знизиться.

Про це повідомляє Рубрика із посиланням на звіт американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Українські офіційні особи нещодавно заявили, що російські сили скоротили транспортування військової логістики через Кримський міст, імовірно через зусилля щодо створення логістичних ліній, що з'єднують материкову частину Росії та окупований Крим через окуповані південні райони Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Але, міст через Керченську протоку, ймовірно, залишається важливим для збереження російської окупації Криму", – йдеться у звіті.

Аналітики зазначають, що удари ЗСУ по мосту засобами далекого радіусу дії розірвуть важливий канал зв'язку для російських сил, які базуються в окупованому Криму. Це, ймовірно, ускладнить їхню здатність підтримувати окупацію та базування на півострові.

Крім того, руйнація Кримського мосту змусить російських військових покладатися на довгий маршрут уздовж північного узбережжя Азовського моря і посилить уразливі місця для ЗСУ.

У своєму матеріалі аналітики навели й слова голови ГУР МО України Кирила Буданова, який теж говорив про логістичний ланцюжок.

За його словами, достатня кількість наданих США ракет великої дальності ATACMS можуть дозволити ЗСУ завдати удару по Керченському мосту та розірвати важливу російську наземну лінію зв'язку між окупованим Кримом та росією.

"Буданов сказав, що Україна може ізолювати окупований Крим, який російські військові використовують як тиловий плацдарм, шляхом нанесення ракетних ударів великої дальності ATACMS по мосту через Керченську протоку", – наводять частину заяви глави ГУР у звіті.

Також аналітики Інституту вивчення війни  проаналізувавши дані про нещодавню ракетну атаку на Крим, дійшли висновку, що населення окупованого півострова постраждало від роботи російської ППО, а не спеціального націлювання ракети.

"Кремлівські чиновники абсурдно намагалися пов'язати українські удари по легітимних військових цілях в окупованому Криму і скоєний в Дагестані теракт. Інформаційна операція Кремля, яка пов'язує ці дві події, є безглуздою хоча б тому, що жертви серед цивільного населення в Криму стали наслідком перехоплення Росією ракети, що летіла в напрямку Криму, а не навмисного рішення України про націлювання", – заявляють аналітики.

Інститут вивчення війни нагадує, що раніше МО росії визнало, що російське ППО змусило українську ракету відхилитися від траєкторії польоту і вибухнути в Севастополі.

Неназваний американський чиновник також повідомив агентству Reuters 24 червня, що російські сили змогли перехопити ракету ATACMS, націлену на російську пускову установку, в результаті чого ATACMS вибухнула і засипала осколками севастопольський пляж.

Крім того, військові аналітики додали, що російські офіційні особи не надали жодних доказів на підтвердження своїх заяв про причетність України чи США до теракту в Дагестані.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати