Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кривава межа» - книга про українських прикордонників

02 червня, 22:31

На цьогорічному «Книжковому арсеналі» київське видавництво «Дзеркало світу» представило новинку – документальну повість Миколи Гриценка «Кривава межа». Як зазначив на презентації автор: «Книга була написана 4 роки тому, але за різних об’єктивних обставин приходить до читача лише тепер, в десяту річницю   вторгнення росіян в Україну. Про ті події написано не так багато. А детальний опис  із заглибленням в проблематику охорони ділянки державного кордону з нашим північним сусідом напередодні війни, оприлюднюються вперше». 

фото

Консультант видання – В.О. Суботін, генерал-майор Держприкордонслужби.

Документальна повість включає  передісторію, в якій розповідається про стан українсько-російського кордону після розпаду СРСР, складні етапи становлення кордону між двома суверенними державами, відмінність несення служби українськими та російськими прикордонниками. Ця книга про  декілька місяців 2014 року, від весни – до осені, про мужність українських прикордонників, які у непростій  внутрішньо політичній ситуації робили все можливе й неможливе.

     Валерія Суботіна та Миколу Гриценка звела доля при створенні Творчого патріотичного об’єднання «Музичний батальйон». Спочатку був намір підготувати інтерв’ю з прикордонником для газети «День», а згодом, заглибившись у великий об’єм інформації, М. Гриценко  вирішив написати документальну повість. Генерал Суботін сприяв зустрічам Миколи Гриценка з учасниками тих подій, серед яких і нинішній Голова Державної прикордонної служби України, тодішній командир Луганського прикордонного загону Сергій Дейнеко. Із дозволу Сергія Васильовича  до загальної оповіді вміщено фрагменти із його книги  «Луганський котел», яка вийшла мізерним накладом  2017-го і про неї досі мало хто досі знає…  

фото

     Загальновідомо, що до подій на сході України «зельонимі чєловєчкамі» уже був захоплений український Крим. Але там російські окупанти вели себе інакше. Вони всьому світу говорили, що ні на кого не нападають, а всі події відбуваються винятково з волі «местного населения, не согласного с политикой киевского режима». Кремлівська пропаганда показувала сепаратистів у вигляді таких собі «робін-гудів», заперечуючи будь-яку присутність на наших територіях російських військових.

      На українському Донбасі росіяни діяли інакше, але так само поширюючи брехливі наративи – тепер про шахтарів, які наче б то «відкопали» танки, перед цим, придбавши військову амуніцію у воєнторзі. Та «кадирівська» зовнішня відмінність деяких бойовиків видавала в них представників “братнього народу”. Присутність російських військових ставала з кожним днем відвертішою,  нахабнішою. Хоча, як мантру, росіяни не втомлювалися повторювати: «мы ни на кого не нападали».

фото

     Як зазначив на презентації генерал В. Суботін: З огляду на нинішні кровопролиття на фронтах, зафіксувати початковий період  російського вторгнення в 2014-у  видається також актуальним. Адже саме тоді, 10 років тому, відбулися перші бойові зіткнення із застосуванням зброї.  Перед прикордонниками стояв вибір – скоритися ворогу, чи здійснювати спротив. Ми обрали спротив. І це почалося з кордону. Тому вихід у с віт цієї книги – особлива  подія»!

     На жаль, чимало з українських прикордонників та військових у ті дні й місяці загинули. Дехто поклали голову пізніше, уже після повномасштабного вторгнення. Обороняючи Маріуполь загинув син генерала Суботіна – Андрій, прикордонник  із позивним “Борода”. Пройшовши через тортури, з російського полону повернулася його дружина, бійчиня полку Національної гвардії України “Азов”, Валерія “Нава” Суботіна.

     «Кривава межа» вийшла друком у столичному видавництві «Дзеркало світу» за фінансової підтримки «музбатівців» – волонтерської родини Юркових.

Володимир Гончаров,

Світлини М. Сікори   

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати