Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екологічні прокурори у судовому порядку повертають державі землі Національного природного парку «Пирятинський»

28 червня, 14:46
Фото gp.gov.ua

Спеціалізована екологічна прокуратура Офісу Генерального прокурора продовжує системну та послідовну роботу із захисту у суді заповідних земель.

Екологічні прокурори у межах представницьких повноважень повертають у державну власність близько 100 га заповідних земель Національного природного парку «Пирятинський» у Полтавській області.

Нацпарк створено 15 років тому в 140 кілометрах від Києва. Основна мета – зберегти й відтворити цінні природні та історико-культурні комплекси й об’єкти, що мають особливу оздоровчу, природоохоронну, історико-культурну, наукову, освітню і естетичну цінність. 

Загальна площа НПП «Пирятинський» становить понад 12 тис га.

Встановлено, що частину заповідних земель надали у приватну власність фізичним особам. У подальшому їх передали в оренду фермерському господарству для сільськогосподарської діяльності, що передбачає розорювання та заборонено законом на цій території.

Наразі Офіс Генерального прокурора домігся ухвалення першого рішення на користь держави у цій справі. Полтавський апеляційний суд повернув 1 га цінної землі, скасував договір її оренди і право власності у Реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Ще 91 позов, пред’явлений Спеціалізованими екологічними прокуратурами Офісу Генпрокурора і Полтавської обласної прокуратури, перебуває на розгляді в судах різних інстанцій.

Головна цінність проведеної роботи полягає не у площі та вартості повернених заповідних земель, а у їх збереженні, забезпеченні цільового і законного використання в інтересах держави.

Додамо, що факт незаконної передачі земель парку «Пирятинський» розслідується у межах кримінального провадження.

Робота органів прокуратури на цьому важливому для довкілля напрямі триває.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати