Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Люті як циклон «Бенедикт»

Гучна вечірка з нагоди дня народження блогера-мільйонника спричинила скандал. І не тільки у соцмережах
30 листопада, 19:44

Напевно, варто розпочати текст з коментаря блогера Заліска до фото з вечірки у львівському Будинку вчених 27 листопада, що спричинила неймовірний скандал: «Для мене реально один із сенсів життя – тусовки. І так було все життя».

Ну, напевно, і було, і є, і буде. Чому? Відповідь – в останніх реченнях матеріалу.

А поки що допис у Фейсбуку першого заступника Львівського міського голови  Андрія Садового – Андрія Москаленка: «Провели комісію ТЕБ і НС.

За порушення карантинних вимог комісія ТЕБ і НС прийняла рішення призупинити господарську діяльність Будинку вчених Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України».

Всі, напевно, вже зрозуміли, що така санкція – реакція на гучну вечірку 27 листопада, а це – День пам'яті жертв Голодоморів. Масове гуляння (понад 100 гостей) було влаштоване у «червоному» карантинному Львові Instagram-блогером з Чернівців Олександром Заліском – на честь 29-х уродин. Серед запрошених – колеги-блогери Наталі Литвин, Тетяна Самбурська, Валерія Юрченко, Саша Бо, число підписників яких просто зашкалює (понад мільйон).

Блогери – вони ж, ті хлопці і дівчата, м’яко кажучи, відверті і розкуті, то й вечірка була така ж, м’яко кажучи, відверта і розкута – з еротичними танцями шоу-балету, «приперченими» конкурсами, тостами навстоячки на столах з наїдками і напоями і т.ін. Відео забави, як прийнято зараз (і не тільки у блогерів), відразу ж виставлялося у мережу.

І все б воно, напевно, було б нічого, якби не заява (теж в Інтернеті) запрошеного ведучого Володимира Остапчука (того, що задіяний зараз у популярному проєкті «Маска» на одному з ТВ-каналів) про «голодну блогерну тусу».

Реакція соцмереж на забарилася. Люта, як циклон «Бенедикт», що накрив учора Україну. Ось два з них, найхарактерніших.

«Юрій Михальчишин: Блогери і блогерині, мудаки та мудакині, які провели "голодну вечірку" в стилі БДСМ на день пам'яті жертв Голодомору в львівському Будинку вчених, бажаю Вам до кінця ваших кінчених життів щодня прокидатись у власному поту та сечі. Мільйони мертвих вам подивляться в очі та прийдуть у сни».

«Олена Добровольська:  Інста та Фб – це два різних світи, що існують кожен за своїми правилами. Знаєте що мене завжди вражає? Що всі ці юзернейми ніяк не второпають, що коли ти не цікавишся контекстом, в якому живе країна, завжди є шанс опинитись в халепі. І кожен обурливий пост у фб в таких випадках, просто зараз, створює інститут репутації здорової людини, якого у нас майже немає. Інститут репутації, пов'язаний з повагою до національних символів та історичних трагічних подій. І це дуже тривалий процес. За короткий час ми мали багато прикладів, як якісь люди, що нічим суспільно корисним, окрім великої аудиторії в соцмережах, не відзначились, наче випробовують терпіння і ловлять хайп. І справа не лише в освіті. Це якась вульгарщина і деградація, яка не могла взятись нізвідки. Це як показувати оголені геніталії у пристойному товаристві. Будь-яка інформація є у відкритому доступі, читай, дивись, роби висновки. Але ж це боляче для того місця, де боженька мав покласти мозок. Тому ось так якось огидно виходить. Рівень свідомості –"равлик".

«Для тих, хто все пропустив – гугліть "голодна туса", – принагідно радить одеситка Олена Добровольська.

Заразом, до речі, знайдете й коменти на кшталт «А що тут такого? В людини ж – день народження. І це – приватна вечірка».

Можна погодитися: приватна. Але ж ідеться про блогерів-мільйонників, то мала би бути медійна відповідальність. Чи ні?

А що кажуть самі учасники «голодної туси»?

Через добу після святкування дня народження Олександр Заліско не вибачився, натомість намагався виправдатися-огризнутися: «Я народився 27 листопада! Я не вибирав цей день. Він вибрав мене! І я не дозволю комусь псувати мій настрій! Святкую так, як захочеться мені!».

Але от халепа! Кілька відомих українських компаній і брендів відмовились від співпраці з блогерами, які брали участь у «тусі» 27 листопада. Ресурс Західнет зазначає про припинення комерційної співпраці з блогерами Metro, Нової пошти, «Фокстроту», Pepsі, Rozetka, «Київстару», Jysk Ukraine, Lovare… І відразу ж риторика «винуватців торжества» змінилася.

Сьогодні Олександр Заліско був запрошений в ефір програми «Плюсів «Твій день». І ось що сказав: «Ці три останні дні для мене – дуже важкі, тому що  я навіть і гадки не мав, наскільки багато буде злісних коментарів і погроз. Щодо моїх відчуттів… Я спочатку не розумів, про що ідеться, потім частково не сприймав, а зараз мені дуже неприємно і боляче, бо сотні і тисячі людей бажають мені щохвилини чогось недоброго, нехорошого. Я вже вибачився в Інстаграмі за те, що через тупість, неуважність зробив те, що зробив. Бо просто не подивився в календар, не знав, що цей день – пам'яті жертв голодомору. Вечірка ніяк не стосувалася цього важливого дня! Вона не мала назви! Це просто була витягнута з контексту фраза, яку кожен потрактував так, як йому було потрібно. Ні, я не називав так вечірку. Не знаю, ким треба бути, щоби так вечірку назвати!».

Також Заліско розповів, що телефонував до мами, яка, з його слів, дуже розчарована: «Два дні плакала. І я вибачався перед мамою». 

А ще сказав, що знає про голодомор 1933 – 1934 років (з роками помилився. – Т.К.), що це був геноцид проти українського народу і що це – велика трагедія. Й уточнив: «Вже тепер знаю, бо перед тим – не знав, що день вшанування жертв голодомору – остання субота листопада. І розумію також, що тепер про це знатимуть дуже багато людей».

Щодо розірвання контрактів з брендами після скандалу у Львові, то Заліско зазначив, що наразі такий один, і це – «величезний бренд». А про штраф у 17 тисяч гривень, який має сплатити за порушення карантинних правил, відповів: «Справу передали до суду, згідно з чинним законодавством».

Насамкінець маю зазначити, що випадків «а-ля Заліско» насправді чимало. Варто бодай згадати про два з них. Один – у Львові, на початку липня, коли теж блогерка Неоніла Мамедханова святкувала з подругами свій 18-й день народження на меморіалі Небесної сотні – під російську попсу і з феєрверками.  Щоправда, відео, яке швиденько видалила з Інстаграму, теж спричинило неабиякий скандал. За дівчину потім «віддувався» її батько, Іван Мамедханов, який доводив, що донька не знала, що відбувається – начебто її привели із зав’язаними очима з Італійського дворика, де була вечірка.

Щодо ще одного випадку, про який хочу згадати, то це ви виступ кілька днів тому на шоу «Україна має талант» вінничанки (вбраної у гарну вишиту суконку і з віночком на голові, ну бо ж – україночка!) Олени Поліщук (Elen Smile), яка забажала вразити країну власною три дні тому написаною піснею, де римувалися зі словом «Україна» слова «героїна» і «кокаїна». Ну, от якось так.

Ну, і не знаю, чи  є сенс далі продовжувати. Бо знайшла на сторінці

o_zalisko_rezerv  в Інстаграм отакий допис, зроблений буквально через кілька хвилин після прямого включення у «Твій день»: «Живемо один раз, по*уй на все».

(Шкода, що не зробила скріншоту. Ще ж думала про це. Вже того допису нема. Розчинився! То прошу повірити на слово. Бо я – не блогер).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати