Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У США помер провідний науковець компанії IBM, пластун та винахідник у галузі комп’ютерних технологій Любомир Романків

28 червня, 16:51
У ніч проти 28 червня у США помер 93-річний українець - провідний науковець компанії IBM, пластун та винахідник у галузі комп’ютерних технологій Любомир Романків. Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці український історик та громадський діяч, пластун Юрій Юзич.

Як зазначається в дописі, саме завдяки зусиллям Романківа значною мірою український скаутинг став наймасовішим молодіжним рухом в Україні.

Романків був автором та співавтором понад 65 патентів. Зокрема саме він придумав, працюючи провідним інженером ІВМ, як записувати та зчитувати інформацію з жорстких дисків. Його імʼя занесене до галереї слави у США.

Романків народився у 1931 році на Львівщині. З 12-ти років став членом тогочасного таємного Пласту, який під нацистською окупацією діяв під легальною назвою "Виховні спільноти української молоді" (ВСУМ).

Після Другої світової війни продовжив своє пластування, вступивши у 1946 році до Пласту в баварському місті Берхтесгаден.

Ще в Німеччині пройшов усі можливі тоді вишколи пластових виховників - новацьких та юнацьких. А переїхавши до Канади, паралельно з будуванням своєї професійної карʼєри, став співорганізатором Пласту в Едмонтоні. Після переїзду до США у 1958−1961 роках був також юнацьким виховником у Бостоні.

Жорсткий диск, зроблений за технологією Романківа, використовувався у першому комп’ютері від компанії Apple, який Стів Возняк (етнічний українець, засновник Apple - ред.)

складав у себе в гаражі. На тонкоплівних головках, які винайшов українець, ІВМ заробила мільярди доларів.

«Саме Любомир уперше не лише теоретично поставив задачу розгортання Пласту по всій Україні, але й організував системне фінансування цього проєкту в перші п’ять років (після відновлення Пласту в незалежній Україні). Опісля цю ініціативу підхопив Богдан Гаврилишин», — написав Юзич.

Романків був автором та співавтором понад 65 патентів. "Зокрема саме він придумав, працюючи провідним інженером ІВМ, як записувати та зчитувати інформацію з жорстких дисків. Кожного разу, як умикаємо компʼютер, починає працювати щонайменше сім винаходів українця Романківа», — написав Юзич.

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня 2020 року помер відомий український композитор Мирослав Скорик на 81 році життя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати