Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Питання повернення незаконно ув’язнених та депортованих росією цивільних громадян України буде одним з пріоритетів роботи Ради Європи наступні пів року

28 травня, 18:49

За пропозицією України одним із пріоритетів літньої сесії Ради Європи буде питання повернення незаконно ув’язнених та депортованих росією українців.

Про це під час обговорення в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева.

«Хочу поділитися з вами декількома новими пріоритетами, які виокремлює для себе, для своєї діяльності на наступні пів року Рада Європи. Буквально два дні тривала погоджувальна рада для проведення наступної чергової літньої сесії. І коли ми говоримо про справедливість та відбудову України, про загальні воєнні злочини, ми відносимо це до важливої теми – створення спецтрибуналу. Але найважчі розслідування, ми знаємо, які стосуються різних категорій воєнних злочинів, – це, звісно, зниклі безвісти цивільні. Якщо в категорії військовослужбовців та військовослужбовиць є чітке розуміння, де людина служила, зареєстрована, де вона могла перебувати, то в кейсах із цивільними полоненими ця інформація може бути відсутня роками. Ми наголосили під час виступу литовського міністра закордонних справ, який наступні шість місяців головуватиме в раді міністрів, а це 46 міністрів закордонних справ, і попросили включити в пріоритет роботи саме повернення всіх ув’язнених, незаконно ув’язнених, незаконно вивезених, депортованих, сьогодні ми говоримо, звісно, про цивільних. Це, в тому числі і українські діти, але безпосередньо цивільні в полоні», – зазначила вона.

Марія Мезенцева наголосила, що пропозиція була підтримана міністром.

«І ми будемо раді з громадською спільнотою, урядом України, координаційними центрами пропрацювати це на рівні нових ідей, думок, як ми це можемо здійснювати», – додала Марія Мезенцева.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати