Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Ужгороді відкрили мистецьку виставку художника з окопу Михайла Ходанича

02 липня, 15:19

З нагоди  відзначення Дня Конституції України у Закарпатському обласному художнього музеї ім. Й.Бокшая відкрили виставкову композицію творів представника молодшої генерації митців Закарпаття –  скульптора, книжкового графіка, дизайнера, викладача Закарпатської академії мистецтв, члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії ім. Й.Бокшая та А.Ерделі в галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Михайла Ходанича.

фото

      Обдарований художник належить до відомої мистецької родини Закарпаття. Його батьки – відоме у краї подружжя письменників, митців та педагогів Петро Ходанич та Лідія Повх-Ходанич.  Пан Михайло – професійний художник, випускник Ужгородського коледжу мистецтв ім. А.Ерделі та Львівської національної академії мистецтв. Він активно працює у стилі малої модерної та декоративної ландшафтної пластики, спільно з батьком творять у сфері сакрального мистецтва – виготовляють для храмів оригінальні різьблені іконостаси, престоли, тетрапоти. Його мистецькі твори поціновують не тільки в Ужгороді, але й у Києві, Львові, Луцьку, Тернополі та закордоном – у Франції, Німеччині, Польщі, Словаччині.  Михайло Ходанич активно займається й науково-педагогічною діяльністю – викладає пластику студентам Закарпатської академії мистецтв, є автором наукових статей та книги з питань мистецтвознавства, історії розвитку скульптури та різьбярства у Закарпатті.

фото

     У другий день російської широкомасштабної інтервенції 25 лютого 2022 року Михайло Ходанич пішов добровольцем на війну. Нині він – молодший сержант ЗСУ, разом зі своїми бойовими побратимами громить ворога на різних ділянках фронту, зі зброєю в руках відстоює право українців на життя у своїй вільній державі, а у вільний від бойових завдань час продовжує займатися творчістю у бліндажах та окопах.

фото

     Митець не зміг бути присутнім на відкритті власної виставки, однак подія зібрала повний зал друзів, колег і шанувальників його творчості.  На відкритті виставки з вітальним словом виступили в.о. ректора Закарпатської академії мистецтв, доктор мистецтвознавства Михайло Приймич, голова секції скульптури Закарпатської організації НСХУ Василь Олашин, кандидат мистецтвознавства, доцент Закарпатської академії мистецтв Іван Небесник-молодший, заступник директора департаменту культури Закарпатської ОДА Віктор Кравчук які мовили про Михайла Ходанича як про талановитого митця і педагога, висловили щиру повагу його чесному та сміливому вибору – стати на захист держави з перших днів повномасштабної війни. Вони також розповіли, що телефоном захисник завжди передає вітання своїм колегам та студентам, і це – взаємно, всі з нетерпінням чекають нагоди зустрітися та поспілкуватися з ним.

    Мистецтвознавиця, завідувачка експозиційного відділу музею Олена Приходько у своєму слові наголосила, що для музею – честь експонувати художні роботи нашого воїна, та побажала, аби наступну виставку своїх робіт відкривав сам Михайло Ходанич. 

      Директор музею Франциск Ерфан запросив до слова батька художника Петра Ходанича, котрий цього дня святкував свій день народження. Іменинник розповів, що найпершим цього дня ще удосвіта його привітав син. Дзвінок з фронту та ця виставка стали найкращим подарунком. Загалом виставка налічує 20 робіт автора, виконаних у дереві й камені, дві з яких Михайло Ходанич створив цьогоріч навесні, під час кількаденної відпустки вдома.

Василь Ільницький, Ужгород. Фото з архіву родини Ходаничів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати