Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мріяти і вірити в свою мрію вчить нова постановка заньківчан «Чарлі і шоколадна фабрика»

Перша постановка в Україні відомого твору Роальда Дала у Львівському національному академічному драматичному театрі ім. Марії Заньковецької збирає аншлаги
14 жовтня, 21:14

До одного з найпопулярніших творів у світовій літературі заньківчани звернулися не просто так, адже цього року першій публікації роману Роальда Дала «Чарлі і шоколадна фабрика» виповнюється 60 років. Тривалі перемовини з правовласниками твору закінчилися вдало і от маємо першу в Україні постановку цього життєствердного і повчального твору. Переклад українською Віктора Морозова.

Хоча «Чарлі…» з часу першої публікації твору екранізували, ставили на різних театральних сценах світу, були навіть мюзикли на знаменитому Бродвеї... Нарешті театральну версію історії про хлопця Чарлі (Ярослав Дерпак), який мріяв потрапити на найвідомішу шоколадну фабрику Віллі Вонка (заслужені артисти України Юрій Хвостенко і Олег Сікиринський), мають змогу побачити й українські глядачі. До слова, книжка написана для дітей і підлітків, але феєричний мюзикл з чудовими танцями, дотепними діалогами, яскравими костюмами і запальними піснями однаково припаде до душі й дорослим.

фото

Власне, режисерка вистави Наталія Сиваненко і художниця Юлія Заулична працювали над постановкою «Чарлі і шоколадної фабрики», маючи на меті створити мюзикл для усієї родини – від дітей 6+ до їхніх батьків, бабусь і дідусів… До слова, мільйонні тиражі багатьма мовами світу і чимало перевидань книжки свідчать про те, що її читали, читають і будуть читати не лише діти, адже сенси, закладені в ній, близькі й зрозумілі кожному: мріяти і йти до своєї мрії, не втрачаючи віру за жодних обставин. А в описі вистави на сторінці театру в соцмережах зазначено: «Для відкритих серцем мрійників віком від 6 до 99+».

фото

«“Чарлі і шоколадна фабрика” – твір про дитину, яка зуміла зберегти світло і чистоту в найважчих обставинах, - розповідає режисерка мюзиклу Наталія Сиваненко. - Цей солодкий смак життя Чарлі – дуже важливий для нас зараз. Крім неймовірного художнього потенціалу ця казка має важливу місію. У Львові проживає велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які були вимушені покинули свої домівки у пошуках безпечного місця, вони будують своє життя тут з нуля. Ми хочемо реалізувати виставу найвищої якості, використовуючи весь потенціал театру – створити фантастичний світ для всієї родини».

фото

Перші прем’єрні покази, які зібрали аншлаги, говорять про те, що творцям вистави це вдалося в повній мірі. Цікавою є й фото зона у фойє театру, де діти й дорослі залюбки роблять світлини на згадку про відвідини не просто театру, а саме цієї вистави – «Чарлі і шоколадна фабрика».

Живе виконання пісень у супроводі оркестру (диригент – народний артист України Богдан Мочурад) – ще одна смачна «родзинка» нової постановки заньківчан. Лібрето Девіда Ґрейґа, музика Марка Шеймана, слова  Скотта Вітмена й Марка Шеймана на основі роману Роальда Дала. Пісні з фільму Леслі Брікеса і Ентоні Ньюлі.

І тим, хто бачив американсько-британський фільм 2005 року «Чарлі і шоколадна фабрика» з Джонні Деппом в головній ролі, і тим, хто вперше відкриє для себе чарівний світ Роальда Дала завдяки заньківчанському мюзиклу, буде однаково цікаво спостерігати за перебігом сюжету, а нагадування про те, що уява і фантазія рятують в найскладніших життєвих ситуаціях і розфарбовують сірі будні в яскраві кольори, ніколи не є зайвим.

Людмила ПУЛЯЄВА

Фото з соцмереж Театру ім. Марії Заньковецької

На фото: сцени з мюзиклу «Чарлі і шоколадна фабрика»

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати