Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Створення української енциклопедії є примітивною гігантоманією, - експерти

10 січня, 14:21

Відповідно до указу Президента України Віктора Януковича в Україні з 2013-го до 2020-го року буде видаватися Велика українська енциклопедія, ініційована Національною академією наук України.

Експерти суперечливо відгукуються про таке рішення глави держави.

«На перший погляд, ніби й непогана ідея. Але кому вона треба, ця енциклопедія? Така собі примітивна гігантоманія – хочуть охопити все, але все одно всього не охопиш. Окрім того, в указі йдеться про видання цієї енциклопедії. А це взагалі не потрібно, бо в 2020-му році паперову книжку ще, може, й читатимуть, але це буде художня література. Навряд чи хтось завдаватиме собі клопоту йти до бібліотеки чи купляти цю енну кількість томів, якщо можна знайти потрібну інформацію в Інтернеті. Бо якщо енциклопедія не буде доступна в мережі, то її взагалі нема сенсу створювати, адже нею скористається небагато людей», – вважає письменник та журналіст Василь Карп’юк.

Також, додає він, в енциклопедії буде море історичних перекручень і спотворень, приємних для теперішньої влади.

«За ці кошти можна було б реалізувати велику кількість менших проектів, які вкупі мали б суттєво більший і позитивніший резонанс», – наголосив В. Карп’юк.

Науковці також ставлять питання про доцільність створення масштабного видання.. «Загалом ідея непогана, адже не всі мають доступ до Інтернету. Інше питання – скільки на це буде витрачено коштів, і чи не буде возвеличуватися сучасна влада, як у комуністичні часи? В кожній сільській бібліотеці могла би бути така енциклопедія – це дало б людям можливість підвищувати ерудованість навіть у найвіддаленіших куточках України. Але моя пропозиція – зменшити собівартість видання й об’єктивно писати про новітніх лідерів сучасної епохи», – зазначив кандидат психологічних наук, доцент Віктор Пілецький.

Раніше видавець енциклопедії Михайло Зяблюк заявив, що редакція має підготувати електронний варіант.

Питання доцільності виходу друкованої версії енциклопедії постає ще й у зв’язку з тим, що в останні роки все більше світових видань переходять в електронний формат. Як відомо, The Encyclopedia Britannica завершила вихід своєї друкованої версії в березні 2012-го року.

За матеріалами "Наголосу"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати