Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прокуратура в суді доводить незаконність виділення землі під вітряки на Боржаві

24 червня, 22:56
Фото з архіву "Дня"

Йдеться про одну зі справ по захисту полонини Боржава від варварської забудови ВЕС. Прокуратура у співпраці із громадськістю судиться за повернення землі, яку незаконно виділили чиновники на вершині гірського хребта найдовшої полонини Українських Карпат. Сам дозвіл на будівництво вже визнаний незаконним та скасований, повідомляє Закарпаття онлайн.

Як повідомили на сайті телеканалу Espreso.tv, у Західному апеляційному суді розглядають скаргу Закарпатської обласної прокуратури щодо незаконної передачі 54 земельних ділянок турецькій компанії "Атлас Воловець Енерджи". Очікується, що 10 липня колегія суддів винесе рішення.

Йдеться про будівництво вітроелектростанцій на полонині Боржава – цьогоріч Верховний Суд визнав таке будівництво незаконним та скасував дозвіл Держархбудінспекції, однак питання землі залишилося досі не вирішеним.

Так, ГУ Держгеокадастр у Закарпатській області передало турецькій компанії 54 земельні ділянки у високогір’ї Карпат, на полонині Боржава, де й планувалося велике будівництво вітряків. Загальна площа наданих земель сягає 42 гектари, а їхня вартість становить майже 20 млн грн.

У березні 2024 року Господарський суд Закарпатської області відмовив в задоволенні позовних вимог прокуратури, відповідно остання подала апеляцію. Очікується, що 10 липня колегія суддів Західного апеляційного суду винесе рішення.

"У зв'язку з привабливими державними програмами щодо відшкодувань так званого “зеленого тарифу” та військовою ситуацією у країні бізнес звернувся до проєктів будівництва вітро - та інших електростанцій. Мета загалом нормальна: щоб громади могли забезпечити свою енергоефективність. Бізнес обирає високогір’я, бо нібито тамтешній вітер забезпечить таку потужність, завдяки якій можна швидко відбити витрати: до прикладу, замість 7 чи 10 років компанія може вийти в плюс вже за півтора роки. Але високогір’я перебуває у заповідних зонах і наша країна фінансами несе зобов’язання перед Європою за збереження там флори та фауни.

Предметом позову прокурор обрав накази про затвердження проєктів землеустрою зі зміною цільового призначення 54 земельних ділянок та визнання недійсними договорів оренди землі (39 договорів)", – розповіла юристка Наталія Майстренко, яка представляє у суді ГО "Ноосфера".

Фірму забудовника "Атлас Воловець Енерджи" було засновано понад 7 років тому у Воловці. Приблизно стільки ж і триває боротьба за полонину Боржава. ТОВ входить до фінансової групи “Онур” разом із ще 37 компаніями. За ТОВ “Атлас Воловець енерджи”, згідно з YouControl, володіє на Закарпатті 123 земельними ділянками у Свалявському, Міжгірському та Воловецькому районах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати