Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Через брак електрики "Укрзалізниця" планує будувати в регіонах власні газові електростанції: у чому рішення

30 червня, 16:02

Нова компанія "УЗ Енерго", яку створює "Укрзалізниця", має побудувати в різних регіонах країни газові електростанції. Вони працюватимуть насамперед на потреби УЗ, проте будуть живити також об'єкти критичної інфраструктури інших галузей.

Про це повідомили в УЗ, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як зазначав Генеральний директор "ДТЕК Енерго" Салєєв, війська рф понад 180 разів атакували теплові електростанції "ДТЕК Енерго". За його словами, внаслідок ударів втрачено 90% потужностей. За попередніми оцінками, збитки вже сягають 350 мільйонів євро.

Загалом Україна внаслідок обстрілів втратила 50% спроможності генераціїелектроенергії, влада працює над відновленням, щоб до зими мати якомога більше генерації.

Як наголошують в УЗ, з настанням холодів дефіцит електропостачання також можевплинути на безперебійний рух поїздів. А також негативно позначитися на наданні комунальних послуг для побутових споживачів.

"Адже "Укрзалізниця", з-поміж іншого, є оператором системи розподілу електроенергії та водопостачання. Як енергооператор УЗ має понад 100 тисяч приєднаних споживачів", наголосили у перевізника.

Яке рішення?

У компанії пояснили, що "Укрзалізниця" є одним з найбільших споживачів електричної енергії в Україні. Але перевізник відчуває суттєвий дефіцит електроенергії — запроваджені ліміти на споживання лише на 75% покривають реальні потреби для забезпечення перевезень та поточної господарської діяльності.

Тому новостворена компанія "УЗ Енерго" має побудувати в різних регіонах України газові електростанції загальною потужністю до 250 МВт. 

Як це працює?

У компанії розповіли, що відповідно до законодавства, діяльність із виробництва електричної енергії з використанням газогенераторних установок та установок зберігання електричної енергії може здійснювати лише відокремлена юридична особа за ліцензією.

Так, правління "Укрзалізниці" надало згоду на створення окремої компанії, частка у статутному капіталі якої на 100% належатиме ТОВ "Збут Енерджи ЛТД". А статутний капітал останньої, своєю чергою, на 100% належить УЗ.

Повідомляють, що насамперед газові електростанції встановлять в обласних центрах та приєднають до мереж компанії, від яких заживлені об'єкти:

  • залізничного транспорту,

  • соціальної сфери,

  • об'єкти критичної інфраструктури інших галузей економіки.

Наразі "Укрзалізниця" проводить активні перемовини з постачальниками та міжнародними фінансовими організаціями для швидкої реалізації цього проєкту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати