Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кулеба заявив про завершення роботи над спільною декларацією Саміту миру

16 червня, 14:03

На першому Глобальному Саміті миру вже завершена робота над спільною декларацією. Країни зможуть приєднатися до неї навіть після закінчення роботи саміту.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону. Журналісти Reuters отримали доступ до повного тексту декларації.

"Станом на зараз робота над текстом завершена, наприкінці саміту президенти оголосять про схвалення резолюції. Вона буде відкрита до приєднання іншими країнами й після завершення саміту", – заявив глава МЗС.

Український очільник зовнішньополітичного відомства зазначив, що декілька країн, представники яких не були присутні на саміті, проходять внутрішній аналіз спільного комюніке та планують приєднатися до нього.

"Текст збалансований, всі наші принципові позиції, на яких наполягала Україна, враховані", – додав міністр.

Кулеба наголосив, що на саміті не розглядалися альтернативні "мирні плани".

Глава МЗС також визнав, що прийде час, коли доведеться говорити з росією, але це не може бути "мовою ультиматуму".

Своєю чергою Reuters опублікувалоповний текст спільної декларації, який журналісти отримали в розпорядження.

Так, у документі мова йде про те, що підписанти провели "плідний, всебічний і конструктивний обмін різними думками" щодо досягнення миру, заснованого на міжнародному праві, зокрема Статуті ООН.

"Зокрема, ми підтверджуємо нашу відданість утриманню від загрози або застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежностібудь-якої держави, принципів суверенітету, незалежності та територіальної цілісності всіх держав, включно з Україною, в межах їхніх міжнародно визнаних кордонів, включно з територіальними водами, і розв'язанню спорів мирними засобами, як-от принципами міжнародного права", — йде мова в тексті комюніке, яке начебто мають підписати учасники Саміту.

Окрім того, у документі мають зафіксувати спільне бачення учасників Саміту щодо ядерної безпеки, продовольчої безпеки та звільнення полонених:

  • Щодо ядерної безпеки учасники мають домовитися про безпечне використання ядерної енергії, а також про контроль України та МАГАТЕ над окупованою росіянами ЗАЕС.

  • Продовольча безпека має передбачати безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів Чорного та Азовського морів.

  • Щодо звільнення полонених, то комюніке Саміту, яке опублікував Reuters, передбачає їхнє звільнення шляхом повного обміну.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати