Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Чому не раніше?»

03 лютого, 16:35

Коли люди, які ще в 2019 розказували, як неправильно заблокували вконтактє і однокласніків, зараз пишуть спекуляції на тему «чому не закрили проросійські телеканали раніше?» - то в цьому вже сама по собі міститься відповідь на означене питання.

Я добре пам‘ятаю, як мене і моїх колег хейтили п‘ять років, починаючи з 2014 року, саме за послідовну позицію щодо заборони проросійських медіа. І добре пам‘ятаю, що робили це ті ж самі люди, що зараз питають «чому не раніше?»

Я добре пам‘ятаю, як важко було переконати протягом попередніх шести років проєвропейське громадянське суспільство, що журналістика закінчується там, де починається інформаційна війна РФ. І що робота проросійських медіа - це, по суті своїй, частина військово-державного механізму РФ. І ніяких «двох стран - одной профессии» там і близько немає.

Також я розумію, що цьому громадянському суспільству треба було наїстися «миротворчості» і «пошуків діалогу» у виконанні Зеленського, щоб зрозуміти те, що було зрозуміло давно невеликій групі «яструбів» - нереально боротися з ворожою пропагандою без обмеження на поширення цієї пропаганди.

І вже зовсім очевидно, що зміна в суспільних настроях не відбулася б без зміни в розумінні реальності західних донорів нашого громадянського суспільства. Було не можливо заборонити мовлення проросійських телеканалів, якби зі світом не сталося підтримуваного РФ президенства Дональда Трампа. Якби ЄС не трясло від підтримуваних РФ масових протестів. І якби від споглядання за цією вакханалією уряди західних країн не перейшли до блокування пропаганди РФ.

І головне, якби перші кроки в блокуванні російської пропаганди не спричинили програш Трампа на виборах, якби не було блокування соцмережами проросійських аккаунтів, то й українська влада не наважилася б на рішучіші дії. Варто лише згадати, яку істерику всієї світової медіа спільноти протягом перших п‘яти років війни викликали будь-які спроби української влади обмежити роботу російських пропагандистів. А зараз всі ці критики або мовчать, або навіть підтримують припинення мовлення медведчуківських телеканалів.

АПД. На фото головне пояснення. Ви десь там бачите «занепокоєні можливими утисками свободи слова»? А ще рік назад цілком могло б бути ))

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати