Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Перед Україною стоять ті самі виклики, що й 100 років тому»

У складний час між першим і другим туром у столиці відбувся Київський Безпековий Форум
11 квітня, 18:59

Цьогорічний 12-й Київський Безпековий Форум, організований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» відбувається у період між першим і другим туром президентських виборів в Україні.

Відповідно, це викликало більшу зацікавленість з боку особливо зарубіжних експертів щодо подій в нашій країні й того, чого очікувати від майбутнього лідера країни, зокрема у питаннях зовнішньої політики. Як зазначив засновник Фонду «Відкрий Україну», організатори направили запрошення обом кандидатам, які вийшли у другий тур виборів. І на момент підготовки номера на форумі виступив лише один із них — чинний Президент України Петро Порошенко.

Однак треба відзначити, що тон дискусіям на 12 Київському безпековому форумі задав досить емоційною і аргументованою 30-хвилинною промовою засновник Фонду «Відкрий Україну» Арсеній ЯЦЕНЮК.

Відкриваючи форум, він зокрема наголосив, що перед Україною стоять ті самі виклики, що і 100 років тому. «Перед політиками — нові виклики, продовжив він, або ми підемо у хвилю популізму і демагогії, або стоятимемо на своїх цінностях і будемо знати і вміти, як переконати громадян у правильності цього вибору. Це складний, але правильний шлях».

Разом із тим лідер партії «Народний фронт» підкреслив, що виступає за відновлення політичного лідерства та формулювання і за захист позиції. «Я за те, щоб у своїй боротьбі доводити свою правоту. А не йти шляхом популізму і солодких обіцянок», — наголосив Яценюк.

«ЦЕ СТАНДАРТ ВИСОКОЇ ЯКОСТІ І СПРАВЖНЬОЇ ДЕМОКРАТІЇ»

Торкаючись теми президентських виборів, Арсеній Яценюк зазначив наступне: «Ми гідно і достойно пройшли перший тур виборів Президента України. Демократичність виборів Президента України — це не просто вибір українського народу, це ще й підтвердження того, що Україна є насправді європейською демократичною державою. Це стандарт високої якості і справжньої демократії. Демократичність виборів Президента є підтвердженням того, що Україна насправді європейська демократична держава».

Водночас він зазначив, що перед президентом постануть неймовірні виклики. «І той, хто програє вибори, має підтримати нового президента, якщо цілі нового глави держави співпадають з цілями народу. Хто б не став президентом України, перед ним постануть неймовірні виклики», — підкреслив лідер «Народного фронту».

«РЕПЕРНІ ТОЧКИ» ТА «ЧЕРВОНІ ЛІНІЇ»

Яценюк наголосив на декількох реперних точках і цінностях, які має врахувати наступний президент і за які бореться народ України. По-перше, це — незалежність і територіальна цілісність Української держави, це її захист та оборона. По-друге, це — членство України в Європейському Союзі і НАТО. По-третє, це справедливість у нашій державі. По-четверте, це — економічний успіх України і кожного українця. Водночас він зазначив, що намагання порушити ці принципи, це — червоні лінії, які ми ніколи нікому не дамо перейти.

При цьому засновник Фонду «Відкрий Україну» закликав Захід допомогти нашій  державі довести всьому світу, що демократія — це не слова, Захід — це союзник, а Путін і Росія —  агресор. «У цій боротьбі кожен із демократичного світу повинен стояти разом з Україною і кожним українцем. Надайте нам оборонне озброєння. Не бійтеся, ми захищаємо вас, а ви цим захищаєте себе. Дайте нам можливість захистити свою свободу, свою державу, свою країну», — наголосив Яценюк.

Він також заявив про те, що Альянс має включити Україну до колективної системи безпеки. «Перший етап — на території України повинні бути розміщені військові підрозділи країн-членів НАТО. Це і спільні навчання, це і спільна взаємодія, і чіткий військовий та політичний і дипломатичний сигнал, що Україна іде на шляху до членства в НАТО», — пояснив він.

«ПРОДЕМОНСТРУЙТЕ ВСЬОМУ СВІТОВІ, ЩО МИ РАЗОМ»

Іншої гарантії безпеки для України, ніж членство України в НАТО, просто не існує, підкреслив Яценюк, додавши: «Ми зробимо НАТО сильнішим. Ми зробимо Європу безпечнішою. А ви, наші західні друзі й партнери, тільки посилите цим Альянс і власну безпеку».

Нагадавши, що свого часу за його участю Україна зверталася до НАТО з проханням надати План дій щодо членства і на саміті у Бухаресті в 2008 році й отримала відмову, Яценюк звернувся до країн-членів Альянсу: «Проявіть політичну волю. Проявіть рішучість. Продемонструйте всьому світові, що ми разом. І ця демонстрація — надати Україні план дій щодо членства в НАТО. Щоби ще одна країна — потужна, сильна, яка довела, що вміє боротися, — стала членом найсильнішого військово-політичного Альянсу, який захищає демократію і свободи. Не бійтеся».

«ТРЕБА БУТИ БІЛЬШ РІШУЧИМИ В ЗАХИСТІ УКРАЇНИ»

Арсеній Яценюк наголосив на тому, що Україна не може розділяти питання повернення Донецька й Луганська і АР Крим. «Це не більше, ніж дипломатична гра. Для українців це — рівнозначні питання. Це — наша держава. Росія і Путін, поверніть Донецьк, Луганськ, Крим і заберіть свої війська з української території», — підкреслив він.

«Треба бути більш рішучими в захисті України, наголосив Яценюк, як всередині держави, так і в захисті з боку наших західних союзників. Війна триває. Люди намагаються її відштовхнути зі своєї свідомості, знайти швидке вирішення проблеми. Але реальність інша. Війна не завершена. І плани Путіна незмінні».

Зупинити Путіна і відновити територіальну цілісність України — це завдання і для нашої держави, і для всього Західного світу, підкреслив лідер «Народного фронту»: «Нам не вистачає рішучості. Я хочу про це заявити. Будь-які спроби знайти переговорний майданчик із Путіним і Росією з приводу того, щоб він припинив війну, є химерою, якщо такі спроби не підтримані дуже конкретними заходами і методами, дуже жорстким тиском».

Зокрема, наголосив він, необхідні ефективні й жорсткі санкції у сфері енергетики, торгівлі вуглеводнями і, в тому числі, — відмова від будівництва «Північного потоку-2».

За його словами, також важливим є впровадження жорстких фінансових санкцій. «Тут ідеться, — продовжив він, — про блокування рахунків, блокування технологій та компаній. І про введення персональних санкцій не тільки проти компаній, а й проти вищого керівництва Російської Федерації. Тільки це їх може протверезити».

Яценюк також наголосив на необхідності боротьби з інформаційною пропагандою: «Свобода слова — це не свобода російської брехні. Свобода слова — це не свобода телеканала Russia Today. Свобода слова — це велике досягнення знати правду. Це можливість на противагу будь-якого фейку, який сьогодні розповсюджується у світі, сказати правдиву і достовірну інформацію».

ВИКЛИКИ, ЯКІ СТОЯТЬ ПЕРЕД УКРАЇНОЮ...

«Мені сподобався виступ Яценюка чіткими акцентами і справжніми пріоритетами, — сказав у коментарі «Дню» директор Центру дослідження Росії, екс-міністр закордонних справ Володимир ОГРИЗКО. — А саме це потрібно було почути не лише українській аудиторії, а ще більше іноземній з усіма може не завжди надто делікатними формулюваннями, але разом із тим дуже правильними і корисними для наших західних партнерів. Думаю, що тональність була адекватною».

Тим часом старший науковий співробітник Інституту Брукінгза Стівен ПАЙФЕР вважає, що Яценюк зробив добру справу, виклавши виклики, які стоять перед Україною, а також короткострові питання, що їх має вирішити Україна аби досягти успіху. «Це була дуже добра промова, що відкривала цю конференцію, і що стосується можливого впливу на західну авдиторію, то ні для кого не буде несподіваною така позиція», — наголосив американський експерт.

Коментуючи виступ українського прем’єр-міністра, Пайфер зазначив, що Володимир Гройсман виклав виклики з погляду глави уряду. «Обидві промови були дуже добрими, а в ході панелей ми дізнаємося більш детально про проблеми, які стоять перед Україною, а також про шляхи їх вирішення», — сказав Пайфер у інтерв’ю «Дню».

Що стосується можливого обрання президентом Зеленського і чи вплине це на відносини між США та Україною, Пайфер сказав наступне: «І те, що ми бачили 31 березня це — вільні й конкурентні вибори, і якщо це буде 21 квітня, думаю, американський уряд заявить, що ми готові працювати з демократично обраним президентом Україні».

Голова Представництва НАТО в Україні Александр ВІННІКОВ у коментарі «Дню» назвав промову Яценюка дуже потужною, у якій було названо перелік проблем, які стоять на порядку денному України, включаючи внутрішньополітичні та зовнішньополітичні питання.

Посол Канади в Україні Роман ВАЩУК у коментарі «Дню» сказав, що, на його думку, «поняття України як генератора безпеки, радше ніж споживача безпеки, — вартісна теза, яку потрібно буде далі розвивати».

Відповідаючи на запитання, чи почують згадані вами аргументи щодо України як генератора безпеки, канадський посол сказав таке: «Думаю, різні люди по-різному слухають чи збираються це зробити, але сам факт, що основні конкуренти протягом наступних декількох днів до другого туру виборів будуть у європейських столицях і з ними зустрічатимуться — це там їх активно слухають».

Президенту Громадської організації «Українська асоціація зовнішньої політики» Володимиру Хандогію теж сподобався виступ Яценюка, і він назвав його програмним, оскільки промова торкнулася усіх головних тем.

«ПИТАННЯ ВСТУПУ ДО ЄВРОСОЮЗУ І НАТО ОБ’ЄДНАЛО УКРАЇНСЬКУ НАЦІЮ»

Тим часом Президент України Петро Порошенко наголосив у своєму виступі: «Питання вступу до Євросоюзу і НАТО об’єднало українську націю, бо ЄС і НАТО починаються не там, де пролягають формальні кордони, Європа починається там, де панують європейські цінності, права людини, є повага до людської гідності, є високі стандарти життя».

Він також відзначив, що наразі необхідно впровадити європейські цінності в українське суспільство. «І це наше домашнє завдання, продовжив він, щоб Україна відповідала цим критеріям перед тим, як ми зробимо заявку на членство в ЄС. Ми знаємо, що за нас це ніхто не зробить... Завдяки нашій єдності ми змогли пройти найскладніший етап в історії України, завдяки єдності ми зберегли державу і створили надійну базу для перетворення України в успішну країну щасливих людей».

Президент також повідомив: моя амбіція — забезпечити успішне виконання угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, і в 2023 році буде завершено цей етап реформ, щоб ми мали відповідність критеріям і подали заявку щодо членства в Європейському Союзі».

Глава української держави наголосив, що лише повноправне членство в ЄС і НАТО остаточно гарантує незалежність України, які є суттю його програми. Він додав, що референдум щодо членства в НАТО буде проводитися тоді, коли будуть готуватися відповідні зміни до Конституції —  про делегування суверенних повноважень.

Послухавши дві промови, засновника Фонду «Відкрий Україну» Арсенія Яценюка та президента України Петра Порошенка можна зазначити, що вони продемонстрували партнерські відносини і чітку відданість одному — проєвроатлантичному курсу. Але водночас відчувалось, що це майбутні конкуренти. Про це зауважив у коментарі один з українських експертів, який дуже добре знає Яценюка. Він зокрема сказав, ця промова свого роду демонстрація Яценюком свого значення, що він буде змагатися на парламентських виборах.

«МИ, ЗАХІДНІ КРАЇНИ, МАЄМО НАДАТИ БІЛЬШЕ СОЛІДАРНОГО ПОШТОВХУ ДЛЯ УКРАЇНИ»

Міністр національної оборони Литви Раймундас Каробліс у своєму виступі на панелі під назвою «Оборона і безпека» закликав європейську спільноту до більшої солідарності з Україною: «Ми, західні країни, маємо надати більше солідарного поштовху для України. Європа має не бути в кінці, а має стати лідером у цьому процесі. Ми бачимо, що Україна перебуває на східному фронті боротьби, і це боротьба за західні цінності. Тому нам треба підтримувати Україну в усіх її діях у цьому напрямі», — наголосив він.

Водночас міністр закликав українську владу продовжувати реформи в оборонній сфері, зазначивши: «Ми повинні бути терплячими. Реформи відбуваються, і ми маємо почекати, поки реформаторський марафон принесе свої плоди». Окрім того, Каробліс наголосив на важливості продовження єдності політиків та політичних партій.

«Тому що ця єдність забезпечить потужну Україну. Суперництво між партіями буде продовжуватись, однак західні цінності мають бути єдиними для всіх. Дуже важлива єдність в питанні продовження реформ. Адже вони не потрібні Брюсселю чи США, в першу чергу вони потрібні Україні», — підкреслив литовський міністр.

ДОВІДКА «Дня»

Київський Безпековий Форум  був започаткований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» в 2007 році. Форум є щорічним заходом, дискусією на високому рівні щодо актуальних питань національної безпеки, Чорноморського регіону, питань безпеки в Європі та глобальної безпеки у світі.

Питання, які обговорюються під час Київського Безпекового Форуму, торкаються вирішення регіональних конфліктів, економічної та енергетичної безпеки, кібербезпеки, проблеми організованої злочинності, торгівлі людьми, нелегальної міграції та біженців. Учасники Форуму намагаються знайти рішення для подолання актуальних проблем управління кордонами, корупції, тероризму, нерозповсюдження ядерної та звичайної зброї та ін.

Цьогорічний Форум зібрав рекордну кількість учасників — понад 1000. Серед них — високі посадовці Української держави та державного керівництва, дипломатії й експертного середовища із понад 20 країн світу.

Назва цьогорічного Форуму: «Невтомна хвиля: Стратегічний вибір України та Заходу». Образ «невтомної хвилі» — це посилання на однойменну книжку сенатора США Джона МакКейна, про справу якого та підтримку України зокрема йтиметься на Форумі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати