Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Морпіхи-остроградці будуть бити ворога стільки, скільки потрібно», - командир 35 обмп, полковник Юрій АНДРІЄНКО

24 травня, 23:21

Рівно 105 років тому, у 1918-му, гетьман Павло Скоропадський видав указ Україні по Морському відомству «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби». Історична тяглість і уроки державотворення ХХ століття мають для України велике значення, адже Москва знову прийшла до нас вбивати, руйнувати і захоплювати. На заваді її неоімперським планам в складі сил оборони країни стала морська піхота України, зокрема 35-та окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського.

Про особливість морської піхоти, оборону та звільнення української території, звитягу та подвиги морпіхів-остроградців говоримо з командиром 35-ої бригади Юрієм АНДРІЄНКОМ.

- Велика війна, яка почалася в лютому 2022-го, стала великим випробуванням для всієї України і світу. Зрозуміло, що морпіхи одразу стали на захист держави. Як за цей час війна змінила морську піхоту?

- Широкомасштабна агресія Росії змінила не тільки морську піхоту, а й всі військові сили, всіх українців. Ні путінській режим, ні світ не очікували, що абсолютна більшість наших громадян стануть на захист своєї батьківщини і битимуться за збереження української державності. Головна зміна – ми утвердилися як нація. Морська піхота відіграла і відіграє в цьому процесі важливу роль. Насамперед, задачею 35-ої бригади був захист південної частини Одеської області, коли була ймовірність висадки ворожого десанту з моря. Згодом ми брали участь у зупинці ворога на Миколаївщині, а потім відзначилися на херсонському напрямку, коли звільняли правий берег Дніпра. Після цього, з осені минулого року, наша бригада успішно виконує завдання в Донецькій області. Війна вимагала адаптації та модернізації військових сил. 35 бригада пережила низку змін, включаючи зміну тактики, озброєння та навчання, аби стати ефективнішою силою на полі бою. В цьому нам також допомогла міжнародна спільнота через навчання і постачання сучасної техніки та озброєння. В цілому війна змінила наших морпіхів, адаптуючи їх до нових викликів, а реальний бойовий досвід зробив нас професійнішими та сильнішими.   

- Президент Володимир Зеленський час від часу відзначає роботу 35 обрмп у своїх вечірніх зверненнях. Більш того, побувавши не так давно в районі Авдіївки, він нагородив сімох одеських морпіхів орденами «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня та «За мужність». За рахунок чого вам вдається демонструвати високий результат?

- За рахунок того, що морській піхотинець – це універсальний воїн. Він може діяти з моря, повітря і суші. Тобто навички та спеціалізація дозволяє йому бути гнучким та ефективним в широкому спектрі операцій.

Морпіхи проходять спеціалізовану підготовку для ведення військових дій на морі, узбережжі та в прибережних районах. Вони готуються до амфібійних операцій, десантування на ворожому узбережжі, захисту баз та портів, а також боротьби з тероризмом.

Морській піхотинець проходить інтенсивні заняття з фізичної, морської, повітрянодесантної підготовки, розвідувальної підготовки, виживання та протидії саморобним вибуховим засобам.

- В той же час, реалії війни такі, що втрат не уникнути, і ці втрати заповнюються за рахунок мобілізованих. Як це впливає на рівень боєготовності 35-ої бригади?

- Як сказав у своєму нещодавньому інтерв’ю Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний: «За час війни ми багато втратили – солдат, сержантів, кадрових командирів, у яких були навички і досвід. Але це особливості будь-якої війни. Війну починають кадрові військові, а закінчують вчителі, інженери, бухгалтери.., що у нас зараз поступово і відбувається».    

На жаль, є втрати, які  нам доводиться заповнювати мобілізованими, і це реалії будь-якої масштабної війни. Але ми робимо все, щоб в цих складних умовах максимально швидко навчити новобранців, щоб кадрові військовослужбовці або ті захисники, що вже встигли загартуватися під час боїв, передавали свій досвід новоприбулим. Тому тримати боєготовність на належному рівні нам вдається – ми не тільки зупинили ворога, а провели і ще проведемо успішні операції по звільненню наших територій.   

- З перших днів широкомасштабної війни 35-та бригада на полях битв – Миколаївщина, Херсонщина, Донеччина. Про все не переповіси, але розкажіть декілька героїчних історій окремих бійців чи досягнень бригади в цілому?

- Історій багато, і всі вони заслуговують на увагу, тому що їх героями є наші військовослужбовці. Наведу по одному прикладу з різних напрямків бойових дій.

В перший день повномасштабної війни колона ворожої бронетехніки рушила через Кримський перешийок на Херсонщину. Щоб зупинити просування танків і виграти час, українське командування вирішило підірвати Генічеський автомобільний міст. Виконав це завдання морській піхотинець з 35-ої бригади Віталій Скакун. Виконав… ціною власного життя. Він замінував об’єкт, але вчасно відійти не встиг. За свідченнями побратимів, Віталій вийшов на зв’язок і повідомив про те, що підриває міст. Далі пролунав вибух… Віталій став першим бійцем, який отримав звання Героя України після 24 лютого.

5 березня 2022 року, захищаючи Миколаївщину, морській піхотинець Валерій Самофалов з 137-го окремому батальйоні 35-ої бригади знищив за допомогою ПЗРК «Ігла» три ворожих вертольоти Мі-35. За що указом президента України був нагороджений званням Героя України з врученням ордену «Золота Зірка»… На жаль, через два тижня Валерій загинув під час ракетного удару по місту Миколаїв. Він похований на Алеї героїв Західного кладовища міста Одеси. Вічна пам'ять українському Герою!

На початку жовтня минулого року населений пункт Давидів Брід на Херсонщині було звільнено силами нашої бригади. Це було зробити непросто, адже противник дуже добре закріпився на своїх позиціях. Складність штурму ворожих позицій також полягала в наявності у селі водойм. Тому, щоб вибити окупантів, треба було наводити переправу та переміщуватися на інший бік річки Інгулець. З цим завданням наші морпіхи справилися. Ворог, правда, зробив кілька спроб повернути втрачені позиції, але нічого в нього не вийшло. Завдяки вогневому впливу артилерії та авіації по ворожих силах, особовому складу одного з батальйонів морської піхоти вдалось прорвати оборону рашистів та закріпитися на визначеному рубежі. За результатами роботи розвідки підрозділ просунувся далі та повністю зайняв населений пункт, піднявши український прапор над місцевою адміністрацією.

В квітні цього року воїни 35-ої бригади провели успішну операцію, в результаті якої вдалося повністю взяти під контроль Верхні Дачі на підступах до Вугледару (Донецька область) та нанести значні втрати 155-ій окремій бригаді морської піхоти, яка вважається елітою російського війська. Показово, що морські піхотинці ВМС України розбили морських піхотинців Тихоокеанському флоту противника, що демонструє наш рівень підготови і мотивації.

- 35 бригада носить ім’я контр-адмірала Михайла Остроградського. Чому було вирішено присвоїти бригаді ім’я саме цього видатного українського військового діяча початку XX століття?

- Для того, щоб вшанувати наших історичних постатей і передавати традиції нашого морського воїнства сучасним поколінням. Нагадаю, що це контр-адмірал, командувач Чорноморським флотом Української Держави часів Гетьманату Павла Скоропадського. Останній за короткий час перебування у владі зробив великий внесок в українське державотворення, а Михайло Остроградський – у розвиток Військово-морських сил України, зміцнення їх боєготовності під час Української революції 1917-1921 рр. Протягом своєї служби контр-адмірал показав високий професіоналізм, мужність та рішучість, завдяки чому здобув повагу від колег і підлеглих. В цілому військові підрозділи, які носять ім'я видатних українських діячів, символізують пріоритети, цінності та історичну спадщину, які мають важливе значення для збереження та зміцнення національної безпеки країни.

- Ваші побажання бійцям та колегам в День морської піхоти.

- Насамперед, хочу подякувати всім, хто мужньо і з честю дотримується клятви морського піхотинця, в якій є такі рядки:  

«…Я усвідомлюю, що морській піхотинець – військовослужбовець найелітнішої частини військ, який з’являється в най рішучій момент бою на землі, в морі, у повітрі.  

…Я активно боротимусь проти ворогів своєї Вітчизни, битимусь до останньої краплини крові й здобуду перемогу на полі бою».  

Після 2014-го ми неодноразово демонстрували на що здатні морпіхи, а особливо після широкомасштабного нападу ворога. Ми міцно тримаємо оборону, звільняємо наші землі і будемо бити ворога стільки, скільки потрібно.

 Вічна слава морпіхам, які загинули у боротьбі за вільну Україну. Світла пам'ять героям, які назавжди залишаться в наших серцях.

Дорогі побратими, вітаю вас з Днем морської піхоти! Бажаю всім сил, здоров’я та успіхів! Впевнений, ви і надалі з честю виконуватимете свій обов’язок і примножите славу українського воїнства, гордо несучі ім’я морського піхотинця. У нас попереду багато роботи і великі досягнення.

Слава Україні! Слава морській піхоті!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати