Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відповісти на зло добром

Львівська національна опера презентує особливу прем’єру сезону 2023/2024
26 листопада, 10:21
Репетиції нової постановки Львівської національної опери – модерн-балету «Тіні забутих предків» Івана Небесного

Вже найближчим часом, 2, 3, 7 та 8 грудня, Львівська національна опера запросить глядача на нову постановку – балет «Тіні забутих предків» композитора Івана Небесного на лібрето Василя Вовкуна у неокласичній хореографії Артема Шошина. 

Фото надан5

«Міжнародна команда постановників презентує модерну візію сюжету про кохання земне і небесне українських Ромео і Джульєтти – Івана і Марічки з двох ворожих родів», – анонсують прем’єру в театрі. І нагадують, що легендарна повість Михайла Коцюбинського, написана 1911 року,  – лідер  з кількості переосмислень та втілень у різних жанрах: драматичному театрі, кінематографі, живописі тощо. Додають, що літературознавці відзначають її новаторство, кінематографічність та багатоплановість, а це дає безмежне поле для мистецьких інтерпретацій. У Львівській національній опері у «Тінях забутих предків» постановники акцентують на психологізмі персонажів та філософському началі першоджерела, і це – усвідомлення себе, свого єства, вибору між земним та небесним, духовним і матеріальним.

Фото надан5

«У втіленні цього модерн-балету ми тяжіємо не до етнографічної візуалізації, а до глибокого філософського осмислення проблеми злопомсти, кола зла, – характеризує концепцію постановки керівник проєкту, автор лібрето, генеральний директор – художній керівник Львівської національної опери Василь Вовкун. – Єдина можливість розірвати це коло – відповісти на зло добром. Саме так і чинять Іван та Марічка і перетворюють ворожнечу на справжню любов».

Запрошений з Києва балетмейстер-постановник Артем Шошин вже вважає «Тіні» своєю найкращою роботою. «Хореографічна лексика «Тіней забутих предків» втілена у жанрі контемпорарі, який в Україні ще називають неокласиком, – зазначає хореограф. – Тобто вона поєднує класичні елементи балету, модерну, власне контемпу та навіть вкраплення українських хореографічних елементів (у мінімалістичному дусі)».

Фото надан5

Музику до балету створив Іван Небесний – автор однієї з найуспішніших вистав у репертуарі львівського театру – опери для сімейного перегляду «Лис Микита». За словами композитора, його найпершим завданням було надати «Тіням забутих предків» зовсім іншого звучання, що вирізняло б балет серед інших відомих втілень сюжету: «У «Тінях» використано народні гуцульські мелодії. Є й інші ритмічні та мелодичні запозичення з гуцульського фольклору. Я просто намагався вплести їх в музичну мову максимально органічно, аби цитування стало природною частиною музичної мови та сприймалося слухачем не як штучна вставка, а як органічна, невіддільна складова мистецького цілого».

Фото надан5

Публіка почує й автентичні гуцульські колядки та голосіння, народні пісні і речитативи у виконанні хору Львівської національної опери під орудою Вадима Яценка.

Диригент вистави – заслужений артист України  Юрій Бервецький. «Наше прочитання «Тіней забутих предків» йде по рейках творення абсолютно нової, самобутньої, культури, що робить його гостро актуальним в контексті активного запиту суспільства на новий український культурний продукт», – наголошує Юрій Бервецький.

Візуальна концепція балету – сценографа та художника світла Арвідаса Буйнаускаса (Литва). А для створення оригінальних костюмів «Тіней» театр запросив Наталію Міщенко, яка, зокрема, зазначає, що за основу для стилізації обрала народний одяг Гуцульщини та Буковини кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Варто додати, що 29 листопада в рамках прем`єри «Тіней» відбудеться відкрита дискусія на тему “Забуті предки, памʼятливі нащадки: "Тіні забутих предків" Михайла Коцюбинського у діалозі прочитань”. Подію організовано спільно з кафедрою культурології Українського католицького університету. Цільова аудиторія заходу – студенти УКУ, мистецьких факультетів вишів Львова, активна молодь, що цікавиться українською культурою, культурні діячі та митці. Спікери та постановники говоритимуть про феномен популярності літературного першоджерела, його багатогранність та багато вимірність й  особливості різножанрових прочитань. Але перед тим, звісно ж, переглянуть нову постановку.  

Дійові особи та виконавці модерн-балету «Тіні забутих предків»:

Марічка – Анастасія Бондар, Роксоляна Іскра, Ольга Пилипейко

Іван – Арсен Марусенко, Сергій Александров, Максим Кадикало

Палагна – Марина Гулега, Мар’яна Гресь, Ярина Котис, Романа Думанська, Олена Мицко

Чугайстер – Олександр Омельченко, Андрій Михаліха, Дмитро Коломієць, Ілля Устиненков, Артур Кокоєв

Вогонь – Уляна Корчевська, Вікторія Зварич, Катерина Супруненко, Романа Думанська

Свати – Богдан Ключник, Андрій Білоус

Свахи – Юлія Єрмоленко

Батько Марічки – Андрій Білоус

Мама Марічки – Ганна Єфременюк

Батько Івана – Богдан Ключник

Мама Івана – Юлія Ушакова

Друзі, подруги, міфічні істоти – артисти балету 

 Хор та оркестр Львівської національної опери  

Солісти:

Сопрано – Анастасія Гончарова, Анастасія Яценко

Голосільниця – Ірина Чікель

Колядник – Юрій Трицецький

 У виставі братимуть участь учні Львівської державної хореографічної школи.

 Проєкт реалізується за підтримки Львівської обласної військової адміністрації.

Офіційний партнер – Kozytskyi Charity Foundation.

Генеральний партнер – ТЗОВ “РСП "ШУВАР". 

Тетяна Козирєва, Львів

Фото «Дню» надали у Львівській опері

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати