Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпрі відкривають загадковий світ Сальвадора Далі

Зі скарбниць приватних колекціонерів Європи
26 січня, 12:03

У дніпровському Музеї українського живопису за підтримки програми міського голови Бориса Філатова триває незвичайна виставка під назвою «Сюрреалізм Далі». Відкрив експозицію засновник Музею українського живопису Олег Наумов. За його словами, цей проект є сміливою спробою реалізувати виставкову атмосферу сучасних європейських музеїв у Дніпрі.

«СЕРЙОЗНИЙ ВНЕСОК У ПОПУЛЯРИЗАЦІЮ ДАЛІ В УКРАЇНІ»

На виставці представлено кольорові літографії геніального художника з графічної серії «Сакральна Біблія», яка є свідченням неперевершеного дару видатного майстра. Саму експозицію зібрано зі скарбниць приватних колекціонерів Європи. Втім, виставка у Дніпрі набагато ширша по своїх завданнях — вона є спробою презентувати особистість геніального художника. «У графіці Далі ми бачимо істинного віртуоза, особистість розкуту, позбавлену умовностей. Штрих та лінія, пляма чи відблиск у його роботах немов сповнені енергією самого життя, її мінливим рухом, варіаціями емоційних станів, які несуть переживання автора.

Графічні аркуші, створені за сюжетами біблійних оповідей, відповідають складним суперечливим відчуттям таїнства, незбагненності світобудови, сприйняття Людини як вершини творення, вони є унікальними та самоцінними», — говорить заступник директора музею з наукової роботи, заслужений працівник культури та мистецтв Людмила ТВЕРСЬКА. За її словами, подібна демонстрація робіт Сальвадора Далі — перший серйозний внесок у популяризацію його творчості в Україні. «Виставка, без сумніву, буде дивувати та захоплювати, дратувати та хвилювати наших глядачів. Як і більшість майстрів-класиків, художник Далі висловлювався метафорами та зображував власні версії старих міфів. Можливо, це буде важко зрозуміти тим, хто очікує на раціональне пояснення усього сутнього», — каже Л.Тверська.

Безумовно, усі чули про Далі — щось і потрохи. «Дивак», «загадковий», «таємничий», «містичний», «фантастичний». Його життя і творчість — виклик усталеним соціальним та естетичним нормам. Кусючий і скандальний, бідний і заможний, аполітичний та революційний. Різний. І без нього — немає мистецтва ХХ століття. Але виявляється, що Сальвадор Далі, наприклад, був ще й прекрасним дизайнером — за його роботами студія Уолта Діснея створила мультик. В цілому, в музеї можна дізнатися безліч того, про що багато хто навіть не чув і не читав у «Вікіпедії».

«КРЕАТИВНА МУЛЬТИМЕДІЙНА ПОДАЧА»

Розповідь про Далі розпочинається з музейного саду — ви ніби потрапляєте у маєток живописця. Яскраві гірлянди — оптичні ілюзії, дивні метелики і слони на тоненьких павучиних ніжках. Скульптури і дивакуватий Ялинкокіт, якого нема ніде у світі. Сальвадор Далі зустрічає гостей уже на вході — його епатажний портрет на дверях другого поверху. Він посміхається і ніби глузує з кожного.  До своїх 80 років він вибухав пристрастями, емоціями, витівками. Так сприймав і прожив власне життя із присмаком іронії та з саркастичною посмішкою.  Аби підкріпити враження та передати увесь сюрреалізм митця, музейники вирішили створити спеціальну творчу атмосферу. Командою телеканала EnglishClub TV було розроблено креативну мультимедійну подачу. Глядач отримує інформацію не лише через сприйняття виставлених робіт, а й завдяки аудіовізуальному контенту та серії інсталяцій. Виставка працює в автономному режимі, і тут не побачиш живих екскурсоводів. На стінах поміж робіт Далі висять екрани — звідти глядач отримує інформацію у вигляді відео. Це допомога відвідувачеві розшифрувати кожен аркуш геніального Далі.

СЕЛФІ НА ТРОНІ

Присутній і сам митець — його кітчева інсталяція.  У кінці музейного коридору стоїть ложе, на якому спить художник. Він ніби трохи втомився від уваги відвідувачів і вирішив подрімати. А, можливо, в такий спосіб вирішив «проанонсувати» наступну залу.  Варто відкрити фіранку, як увійдеш  у екзальтовані, дивні сни-марення художника. Тут глядач потрапляє в сюрреалістичні сни Далі. Зображення передається на 90 градусів, і створюється певний ефект присутності у самому маренні. У залі є стільчики і навіть килим, на який можна прилягти і зануритися фізично й візуально у підсвідомість Сальвадора.

До нього вночі приходили і равлики, і очі, і великі кішки, і час, який спливав у годинниках, жахливі лобстери і прекрасні сексуальні жінки — як музи, так і в образі його коханої дружини Гали. Є в музеї і спеціальний зал, де стоїть золотий трон Далі, який мав титул маркіза де Пуболя.  На троні можна зробити селфі. Сісти і приміряти на себе образ Гали чи самого Сальвадора. Є навіть приємна й унікальна сувенірна продукція. Магнітики із картинами та образами Далі, чохли для телефонів з унікальними малюнками, торбинки із тематичними принтами і блокнотики. Багато чого, що варто придбати на згадку, — як артефакт присутності Далі у Дніпрі. А у ресторації «Ван Гог», що на першому поверсі музейного комплексу, можна замовити коктейль за улюбленим рецептом Сальвадора. Кажуть, він теж із «цікавинкою»...

Але й це ще не все — 8 лютого Музей українського живопису планує відкрити новий зал, де буде представлена ще одна серія творів — ілюстрації до книги «Божественна комедія Данте».

Музей українського живопису працює без вихідних з 11.00 до 19.00. Виставка триватиме до 31 березня. Нагадаємо, до 2 лютого на третьому поверсі музею також триває Фотовиставка «Дня»-2017. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати