Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Країни Балтійського регіону для захисту своїх кордонів планують використовувати "стіну дронів"

25 травня, 14:30

 

Про створення "стіни дронів" для захисту своїх зовнішніх кордонів за допомогою безпілотних літальних апаратів домовилися країни Балтійського регіону: від Польщі до Норвегії.

Про це розповіла міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте, пише LRT.

Очільниця литовського міністерства зробила цю заяву після зустрічі напередодні в Латвії зі своїми колегами з двох інших країн Балтії, Польщі, Фінляндії та Норвегії.

"Це абсолютно нова річ – стіна дронів, що простягається від Норвегії до Польщі – і її мета полягає в тому, щоб використовувати дрони та інші технології для захисту наших кордонів […] від провокацій з боку недружніх країн і для запобігання контрабанді", наголосила Білотайте.

Для створення такої "стіни дронів" країни використовуватимуть:

  • безпілотні літальні апарати для моніторингу прикордонних територій,
  • системи протидії безпілотникам, щоб зупинити безпілотники з ворожих країн, які використовуються для контрабанди та провокацій.

За словами Білотайте, Литва вже розробила плани щодо посилення захисту свого кордону за допомогою безпілотників.

Як підкреслила очільниця литовського відомства, Державна прикордонна служба Литви нещодавно створила підрозділ БпЛА та знаходиться в процесі придбання додаткових безпілотників й систем протидії безпілотникам.

Тепер країни оцінять, яке "домашнє завдання" їм потрібно виконати, а потім за допомогою експертів національні органи влади складуть план реалізації "стіни дронів".

Литовська міністерка не змогла сказати, коли ідея буде реалізована, але зазначила, що "стіна дронів" може бути створена коштом Європейського Союзу.

Міністри також домовилися організувати спільні навчання з евакуації в країнах-учасницях, повідомила Білотайте.

"Ми домовилися провести регіональні навчання, щоб забезпечити евакуацію населення, подивитися, як наші інституції готові працювати, взаємодіяти один з одним, які наші можливості для розміщення людей, які можливості інших країн, чи готові вони прийняти певну кількість наших людей", підкреслила міністерка внутрішніх справ.

"У нас є ще багато питань, нам потрібно подивитися на всі ці алгоритми. Навчання були б дуже цінними, оскільки ми б подивилися на речі, оцінили їх і посилили б нашу готовність", – додала вона.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати