Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Генсек НАТО закликав союзників Альянсу дозволити Україні бити по російській території

25 травня, 13:01

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг закликав союзників НАТО, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів на території російської федерації.

Про це заявив очільник військового блоку в інтерв'ю виданню The Economist.

"Настав час для союзників розглянути питання про те, чи не варто їм зняти деякі обмеження, які вони наклали на використання зброї, яку вони надали Україні. 

Особливо зараз, коли значна частина бойових дій відбувається в Харкові, недалеко від кордону, відмова Україні в можливості використовувати цю зброю проти законних військових цілей на російській території дуже ускладнює її самозахист", наголосив Генсек.

Столтенберг зазначив, що російсько-окупаційні війська продовжуватимуть тиснути й завойовувати незначні позиціїта готові заплатити дуже високу ціну за ці незначні здобутки.

Столтенберг також дорікнув європейським союзникам, які пообіцяли один мільйон артилерійських снарядів.

"Ми не бачили нічого близького до цього", зауважив очільник Альянсу.

До того ж Столтенберг визнав ризик ескалації.

Як вважає він, завдання полягає в тому, щоб "не допустити перетворення цієї війни на повноцінну війну між Росією і НАТО в Європі". Але він підкреслив різницю між постачанням зброї, навчанням і військовими діями.

"Ми проводимо навчання, ми надаємо зброю, боєприпаси Україні, але ми не будемо брати безпосередньої участі з території НАТО в бойових діях над Україною або в Україні. Це зовсім інша річ", підкреслив Генсек.

Очільник НАТО також прокоментував пропозицію розмістити війська в Україні, якщо її уряд звернеться з відповідним проханням, ідею, яку відстоює президент Франції Еммануель Макрон.

"Це не є планом… Ми не маємо жодного наміру відправляти наземні війська НАТО в Україну, тому що наша мета… була подвійною: підтримати Україну, як ми це робимо, але також гарантувати, що це не переросте в повномасштабний конфлікт", резюмував Столтенберг.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати