Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Половина з повернених тіл, закатованих в полоні захисників, – морські піхотинці, які захищали Маріуполь

20 червня, 21:26
Фото ОП

Поводження з військовополоненими морської піхоти, які до останнього захищали Маріуполь – одне з найжорстокіших. Згідно зі статистикою, якою володіють правозахисники, половина з повернених тіл закатованих захисників – саме морська піхота. На цьому під час обговорення в Медіацентрі Україна – Укрінформ наголосила Олена Бєлячкова, юристка та координаторка груп родин військовополонених ГО МІПЛ.

«Найжорстокіше поводження саме з військовополоненими морської піхоти. І та статистика, та інформація, яку ми бачимо як правозахисники, отримуючи її і від родин, і з відкритих джерел,  про те, що повертають закатовані тіла померлих, і половина з них – морська піхота. Тобто це і 36-та бригада морської піхоти і 501-й батальйон. І переважно повертаються з одних і тих же місць утримань, де найжорстокіші умови», – зазначила вона.

За її словами, тіла повертаються в такому стані, коли експертні установи не завжди можуть встановити причинно-наслідковий зв’язок.

«Дуже часто та переважно зазначається причина смерті хвороба, яка призвела до таких летальних наслідків. І ми, як правозахисники, намагаємося, щоб у цих справах максимально бралися всі експертизи  і проводилися всі дослідження для того, щоб зафіксувати і задокументувати ті страшні злочини, які вчиняє росія», – пояснила Оленя Бєлячкова.

Вона наголосила, що 36-а бригада, 501-й батальйон дуже рідко фігурують в обмінах. Однак ті мови перебування, катування, які застосовують до військовополонених, неналежне харчування можуть надалі призвести до збільшення кількості тих тіл, які будуть повертати з полону. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати