Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

армія рф за 4 місяці просунулась на Авдіївському напрямку на понад 25 км

20 червня, 18:19
Ситуація на авдіївському відтінку фронту в останній день травня 2024 року. Мапа: Вільне радіо/DeepState

272 квадратні кілометри та 19 населених пунктів Авдіївської громади змогла тимчасово захопити російська армія за останні чотири місяці. Загострення там почалось ще у жовтні 2023-го, але чотири місяці наступ окупантів вдалось стримувати. Однак починаючи з лютого 2024-го ЗСУ щомісяця відходять з 2, 3 та іноді 6 сіл. Розбираємо, як росіяни пройшли вже 25 кілометрів від Спартака до Новоолександрівки, повідомляє Вільне радіо.

Росіяни почали активний наступ на Авдіївку у жовтні 2023 року. Однак окупанти не змогли одразу увірватися у місто та почали поступове оточення міста. 

Українським військовим вдавалося тримати фронт на авдіївському відтинку фронту до лютого 2024 року. Порівнявши мапи вище та нижче, між якими пройшло чотири місяці, ви не побачите суттєвих змін.

Однак наступні чотири місяці виявились для ЗСУ вкрай невдалими. Російська армія захопила суттєві території. Якщо вимірювати відстань від Спартака (де були позиції ЗСУ у лютому) до Новоолександрівки (куди загарбники посунули лінію фронту у червні) — вийде понад 25 кілометрів.

Журналісти Вільного радіо порахували, що за 4,5 місяці російська армія захопила на Авдіївському напрямку територію площею близько 272 квадратних кілометри.

Для порівняння Третя штурмова бригада ЗСУ за 2023 рік звільнила територію на південь від Бахмута площею понад 20 кв. км. Загалом же торік під Бахмутом деокупували 51 кв км. Тобто росіяни тимчасово окупували територію у 7 разів більше. І тут не вдасться сказати, що росіяни захоплювати порожні сільгоспполя. За підрахунками Вільного радіо, загарбники тимчасово окупували одне місто та 18 сіл та селищ громади. Це Авдіївка, Новоолександрівка, Очеретине, Архангельське, Керамік, Новокалинове, Соловйове, Новопокровське, Новобахмутівка, Бердичі, Степове, Семенівка, Орлівка, Уманське, Ласточкине, Тоненьке, Сєверне, Нетайлове та Первомайське.

Хронологія найбільшого відходу ЗСУ на Донеччині за першу половину 2024 року

Ситуація навколо Авдіївки значно погіршилась у лютому, коли ЗСУ вимушено відійшли з самого міста.

Попри приклад Бахмута, коли після основних боїв за місто під час його штурму росіянами вони взяли певну паузу на відновлення сил, цього разу такого не сталось. Не збавляючи темпів, окупаційна армія продовжила наступ на українських захисників та за лютий встигла ще захопити Степове, Ласточкине та Сєверне.

У перші ж дні березня росіяни захопили Орлівку, поступово видавили сили ЗСУ з Тоненького та наполовину захопити Первомайське. Втім, у порівнянні з лютим, українські захисники змогли сповільнити наступ окупантів.

Наступний місяць виявився значно важчим. На початку квітня росіяни остаточно захопили Первомайське, частково Новокалинове, Бердичі, Семенівку та здійснили суттєвий прорив у напрямку Очеретиного. За декілька днів вони змогли захопити саме селище та сусідні Соловйове і Новобахмутівку.

Перший день травня 2024 року почався на авдіївському напрямку з повної окупації Новокалинового та тимчасової втрати Кераміка. Потім рух росіян вдалося зупинити майже на пару тижнів, але в кінці травня загарбники захопили Архангельське, Нетайлове та Уманське.

Потім росіяни продовжили наступ та дійшли до Карлівки. У тимчасову окупацію потрапили Новопокровське та майже вся Новоолександрівка. 

Так, попри зміну головнокомандувача ЗСУ, посилення військової та фінансової допомоги з боку США й посилення мобілізації в країні — повністю зупинити наступ російської армії в Донецькій області наразі не вдається.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати