Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У травні кількість жертв серед цивільного населення, спричинених російськими атаками в Україні, була найвищою майже за рік

04 липня, 09:54
Фото Національна поліція України

Посилення атак армії рф  цієї весни призвело до значних жертв серед цивільного населення та суттєвої шкоди цивільному майну та інфраструктурі. У травні кількість жертв серед цивільних була найбільшою за майже рік. Про це йдеться у новій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), підготовленій Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ), передає УНН

Доповідь описує ситуацію з правами людини в Україні з 1 березня до 31 травня 2024 року.  В ній висвітлюється вплив на права людини, зокрема, від нових широкомасштабних атак армії рф на критично важливу енергетичну інфраструктуру, які почалися у березні та наступу росіян на Харківську область у травні. 

"У травні кількість жертв серед цивільного населення була найбільшою за майже рік, бої цієї весни принесли жахливі втрати цивільному населенню, особливо в Харкові та Харківській області", – заявила  голова ММПЛУ. Даніель Белль. 

Серед основних причин великої шкоди цивільному населенню в  Моніторинговій  місії ООН  визначили використання потужних авіаційних бомб і ракет у населених пунктах і щонайменше 5 інцидентів послідовних атак у те саме місце протягом короткого інтервалу часу. 

Як вказали в ООН, протягом весни росіяни розпочали свою найбільшу з зими 2022-2023 років кампанію атак на критично важливу енергетичну інфраструктуру, у результаті чого загинули та отримали поранення цивільні особи, а також постраждали мільйони людей по всій країні.

"П’ять хвиль атак на енергетичну інфраструктуру призвели до жертв серед цивільного населення та значних перебоїв в електропостачанні для мільйонів людей по всій країні, з каскадним впливом на водопостачання, мобільний та інтернет-зв'язок, а також громадський транспорт", – сказала Белль. 

Вона також додала, що повний вплив атак на енергетичну інфраструктуру стане зрозумілим лише цієї зими. 

Раніше повідомлялось, що за даними моніторингової місії ООН з прав людини в Україні  у травні в Україні загинули щонайменше 174 мирні жителі та 690 дістали поранення. Така кількість постраждалих серед цивільного населення - найвища з червня 2023 року. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати