Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Проти мулу та підтоплень

На Дніпропетровщині реалізується програма з відновлення малих річок
08 вересня, 11:18

Цьогоріч обласна влада планує завершити розчищення близько дев’яти кілометрів русла річки Мокра Сура. Нині техніка працює в Кам’янці Дніпровського району. Екологічний проект дасть змогу врятувати від підтоплень садиби близько 2,5 тисячі мешканців села. Ще донедавна в селі Кам’янка неможливо було підійти до річки, весь берег Мокрої Сури заріс очеретом. Протік води майже зупинився, навесні — затоплювало береги та городи місцевих жителів і дачників. «Ще років десять тому все було по-іншому, вільно підходила до води, а потім — усе заросло, зникла риба, річка обміліла», — розповідає дачниця Юлія ЧЕРНЕЦЬКА. Зараз Мокру Суру розчищають — роботи вже завершили в селі Сурсько-Литовському, тепер працюють у Кам’янці. Там плавучий кран пройшов два з половиною кілометри, витягнув 65 тисяч кубометрів ґрунту, розчистив багаторічні зарості очерету. Залишилося подолати ще понад п’ять з половиною кілометрів русла. Після завершення робіт річка стане майже 30 метрів завширшки та три метри завглибшки.

На іншому боці області, біля Кривого Рогу, розчищають річку Інгулець. Майже шість кілометрів цієї водойми звільнять від мулу — це відновить її гідрологічний режим. Потреба в розчистці Інгульця виникла тому, що туди скидали брудні шахтні води. Водойма сильно зміліла, й місцями по руслу утворилися перемички — це посилило підтоплення прилеглих територій. Розчистку русла заплановано на площі майже 23 тисячі квадратних метрів. «Я — корінний мешканець села Інгулець, — розповів голова Новолатівської сільради Олександр ЗУБРІЙ. — Пам’ятаю, яку чисту річку ми мали — навіть дно та рибу видно було. Глибина досягала трьох метрів — зараз водойма зміліла до метра. Добре, що обладміністрація профінансувала розчищення — своїми силами ми б не впоралися». На сьогодні підрядники розчистили майже три кілометри річки — третину шляху з одного боку водойми пройдено. Повністю закінчити роботи зобов’язуються до кінця наступного року.

«Ми особливу увагу приділяємо відновленню екосистеми Дніпропетровщини. Загалом цьогоріч реалізуємо близько двох десятків масштабних проектів. Люди мають проживати в комфортних умовах і в містах, і в селах», — зазначив губернатор Дніпропетровщини Валентин РЕЗНІЧЕНКО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати