Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поважатимуть лише сильну церкву»

Патріарх Філарет не збирається віддавати кермо УПЦ КП
17 вересня, 00:00

Для вшанування архієпископа Житомирського й Овруцького Української православної церкви Київського патріархату високопреосвященного Ізяслава (в миру Юрія Карги), який відзначає свій 60-річний ювілей, і з нагоди 15-ліття ставлення його в єпископи до Житомира прибули глави багатьох єпархій УПЦ КП і сам святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Ювіляра вітали також представники місцевої влади, зокрема, заступник голови облдержадміністрації Микола Черненко, житомирської громадськості й, безумовно, віряни. Киянин за походженням, виходець із сім’ї військовослужбовців, владика Ізяслав пройшов непростий шлях до Бога. І за своє 13-річне перебування на житомирській кафедрі (до нього з початку 1990-х владики змінювались тут ледь не через рік) заслужив велику повагу пастви, священиків і світських кіл. Серед його адміністративних досягнень — значне збільшення числа парафій УПЦ КП: коли він приїхав до Житомира, їх в області було 16, а зараз є вже 200. Святійший патріарх Філарет вручив владиці Ізяславу орден Святого рівноапостольного князя Володимира — одну з найвищих нагород УПЦ КП.

А у своїй промові він зауважив, що рішення Синоду Української православної церкви Московського патріархату про початок діалогу з УПЦ КП свідчить: церква, предстоятелем якої він є, набирає силу і має майбутнє. І це зрозумів патріарх Московський і всієї Русі Кирило під час свого візиту до України. Бо поважатимуть лише сильну церкву. Крім того, з його слів, в УПЦ КП вже є архієреї, які не були в Російській православній церкві й ніколи туди не прийдуть. Дещо пізніше у цьому зв’язку патріарх Філарет сказав також, що глава Російської православної церкви продовжує курс на обмеження самостійності УПЦ МП, і, за наявною неофіційною інформацією, наступним кроком, який готується, має стати введення процедури призначення архієреїв і утворення нових єпархій цієї церкви із затвердженням Синодом РПЦ. Це суперечить Статуту УПЦ МП і не подобається значній частині архієреїв цієї церкви, що спонукає їх до діалогу з духовенством Київського патріархату. Але розпочати його, визнав патріарх Філарет, буде важко. Крім звинувачень у неканонічності, неблагодатності, які постійно звучать на адресу УПЦ КП з боку ієрархів Московського патріархату, та інших обставин, в результаті чого між різними православними конфесіями утворилася прірва, може датися взнаки позиція частини духовенства УПЦ МП, яка проти перемовин з «розкольниками». Проте, зважаючи на наміри патріарха Кирила зробити подібний крок, керівництво УПЦ МП бажає випередити його. Мета УПЦ КП в таких контактах буде незмінною — створення в Україні єдиної незалежної помісної православної церкви.

«День» поставив патріарху Філарету запитання: який шлях до створення такої церкви і визнання її автокефалії іншими помісними церквами світу предстоятель УПЦ КП вважає більш перспективним — діалог з УПЦ МП чи продовження контактів із Вселенською православною церквою, а ще — чи готовий він заради цієї мети (якщо постане таке питання) відійти від керівництва УПЦ Київського патріархату? Реакція святійшого владики була миттєвою і різкою — він відразу відповів на другу частину запитання. Патріарх, як випливає із сказаного ним, може відійти від справ лише в тому разі, коли в Україні постане єдина помісна православна церква, визнана всіма великими помісними православними церквами. І саме з боку Москви виходять намагання будь-що усунути його від керівництва УПЦ КП. Бо якщо на її чолі в цей період не буде сильної постаті, то таку церкву буде дуже легко зруйнувати. А щодо перспектив контактів з УПЦ МП і Вселенською православною церквою, то все залежатиме від їхньої позиції. Але за будь-яких умов УПЦ КП не піде на знищення її незалежності, бо без цього не буде незалежної Української держави. Як і без суверенної держави не буде незалежної Православної церкви. Тому УПЦ КП всіма силами відстоюватиме незалежність України і йтиме своїм історичним шляхом, який пройшли багато нині незалежних православних церков.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати