Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Переселенці вимагають аудиту

Вони просять Володимира Зеленського провести перевірку коштів, наданих на потреби ВПО
24 травня, 11:42

46 організацій внутрішньо переміщених осіб звернулися до Президента Володимира Зеленського з проханням провести аудит коштів, які міжнародні організації, країни, посольства та окремі банки виділили на вирішення проблем переселенців, зокрема на забезпечення житлом. Представники громадськості  зазначили з посиланням на дані ООН: загалом за п’ять років в Україні від російської агресії постраждали п’ять мільйонів осіб, з них майже 1,5 мільйона — переселенці. При цьому з 2014 року на потреби переселенців з Донбасу виділили 490 мільйонів євро.

«Нашою умовою є те, щоб аудиторами при цьому були зарубіжні експерти, а громадські організації — дорадчим органом, який може надати інформацію, — наголосила Лілія ВІРЬОВКІНА, голова ГО «Ти потрібен Україні». — Це необхідно тому, що з початку агресії міжнародні держави і незалежні банки кинулися допомагати ВПО, але на даний час серед результатів діяльності є окремі недобудовані гуртожитки, недоброякісно зроблені ремонти соціального житла, а ВПО не відчули радості отримання житла і Донбас не відчув відбудови. Ми постійно чуємо, що на відбудову Донбасу виділяються великі міжнародні кошти. Ці кошти були направлені в Україну через відповідні міністерства, також донори надавали кошти окремим органам місцевого самоврядування та під кредитування».

Експерти акцентували, що нещодавно 45 громадських організацій за сприяння ПРООН провели власну незалежну оцінку діяльності держави в цьому напрямку: оцінили роботу в п’яти областях, де проживає найбільше переселенців. Оцінка є неповною, але  все одно показує неефективну роботу.

«Наприклад, понад 700 тисяч євро було виділено Євросоюзом на гуртожиток для ВПО в Кропивницькому. Також на цей проект було виділено дев’ять мільйонів гривень з місцевого бюджету, але виникає питання економічної обґрунтованості  рішення,  тому що гуртожиток був розрахований на 450 осіб, а зараз там проживає 72 особи, в основному — пенсіонери. Основна причина — віддаленість від обласного центру. Економічно активні громадяни там жити не можуть, бо далеко і дорого добиратися на роботу», — розповіла Ганна МАКАДА, голова ГО «Об’єднання переселенців «Квітень 2014».

Активісти підкреслюють, що час від часу у медіа з’являється інформація, що на потреби переселенців певна країна чи посольство виділило кошти. Ці кошти ,за їхніми словами, не систематизують і не облікують. Представники громадських організації переконані, що це потрібно зробити зараз.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати