Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Омікронний рекорд

Сім регіонів опинилося у помаранчевій зоні епіднебезпеки через новий сплеск коронавірусу
20 січня, 19:28
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Учора, 20 січня, Міністерство охорони здоров’я зафіксувало понад 18 тисяч нових випадків COVID-19. На добу раніше ця статистика була значно меншою — 12 815 нових випадків. Тобто маємо обіцяне та прогнозоване зростання, що викликане поширенням штаму «Омікрон». МОЗ зазначає, що рекордні показники наразі маємо у західних областях. Так, в Івано-Франківській області було зафіксовано рекордну кількість нових випадків — 2 777. Також цей регіон лідирує за заповненістю ковідних відділень — 46,2% (1 444 особи). Мінздоров’я вже подало запит щодо введення там «червоного» рівня епіднебезпеки.

Ще сім регіонів перебувають у «помаранчевій» зоні епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Як прогнозують науковці (на основі аналізу даних, як шириться «Омікрон» світом та як швидко через це заповнюється лікарні), піку можемо досягнути до кінця січня, імовірно, кількість нових хворих за добу сягатиме 40-50 тисяч осіб, як було в осінню хвилю «Дельти». Але все залежить від спроможності наших лабораторій для тестування хворих. Тобто їх може бути і більше, просто наша система не зможе усіх ідентифікувати. Тішить лише те, що «Омікрону» властиве швидке вщухання, тобто після піку досить швидко настає спад, але експерти застерігають, що медичну систему це не розвантажує, бо на одужання хворим знадобиться час.

Натомість міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко закликає українців не ігнорувати вакцинацію проти коронавірусу: «Сьогодні вже не викликає сумніву той факт, що абсолютно у всіх куточках світу шанси на життя напряму пов’язані з вакцинальним статусом. До прикладу, за відкритими даними, у Швейцарії COVID-19 призводить до смерті невакцинованих у майже 22 рази частіше, ніж тих, хто пройшов повний курс вакцинації, у США — від 5 до 7 разів, в залежності від вакцини, у Франції — у 8 разів, зі збільшенням ризику смертельного перебігу хвороби в осіб старшого віку. Щодо даних в Україні, то ризик смертності серед невакцинованого населення більший, ніж у повністю вакцинованого, у 10 разів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати