Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

17 вересня, 00:00

Два українські проекти увійшли до фіналу PRIX EUROPA

Цього року для участі в найбільшому європейському медіа-конкурсі Prix Europa на адресу організаторів надійшло 665 заявок із сорока країн. Фестиваль пройде з 17 по 24 жовтня у Берліні. До фіналу потрапила 231 робота, серед них і українського виробництва. Як повідомляє інформаційне агентство Укрінформ, у категорії документального телебачення за приз змагатиметься фільм Наталки Фіцич «Повернення» виробництва продюсерського центру «Закрита зона». «Чесно кажучи, я дуже здивована, що про це стало відомо. Я особисто не розголошувала цю новину, не люблю щось прогнозувати. Звісно, сподіваюся, що фільм отримає добрі відгуки. Для мене не є принциповою перемога «Повернення». Мені хотілося створити гарний фільм, в якому висловити важливі для мене речі. Ми не робили цей проект під певний канал. Була гарна задумка — і ми її втілили. На жаль, український глядач не зможе зараз побачити цю документальну стрічку. Спочатку ми вирішили презентувати її на різноманітних фестивалях, а вже потім в Україні. Перша презентація відбудеться на фестивалі Prix Europa, а потім у Нью-Йорку та Торонто», — прокоментувала подію «Дню» Наталка Фіцич.

У категорії мистецького радіо-доробку представлена п’єса «Бабай» київського драматурга Сергія Щученка виробництва Національної радіокомпації України.

Журі Prix Europa визначать 13 переможців. Кожен із них отримає традиційний трофей конкурсу та грошову премію у розмірі шести тисяч євро. Церемонія нагородження призерів відбудеться 24 жовтня у Берліні. Олена РЯБЕЦЬ, «День»

Культова місія краєзнавця

Вийшла в світ перша книга другого тому «Енциклопедії Житомира».На честь 1125-річчя заснування Житомира, яке відзначалося цими вихідними, минулого четверга проведено кілька акцій для книголюбів. На вулиці Михайлівській пройшло дитяче дійство «У нашому місті всі читають». Там же відомий в області краєзнавець, директор видавництва «Волинь» Георгій Мокрицький представив щойно віддруковану першу книгу другого тому «Енциклопедії Житомира» — унікального видання, про перший том якого автор вже писав у нашій газеті. Але основна її презентація відбулася в обласній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича. Головним спонсором видання виступила Житомирська міська рада. У роботі над книгою взяла також участь група фахівців, зокрема, директор Державного архіву Житомирської області Ігор Рафальський та науковий співробітник цього закладу Руслан Кондратюк. Як зазначив Г. Мокрицький, який виступив її головним упорядником і укладачем, основою видання послужила інформація про місто, яку він збирав впродовж 30-ти років у різних джерелах (архівних, історичних, літературних), серед іншого спираючись на дослідження місцевих краєзнавців, які працювали в перші десятиріччя минулого століття. А до «ноу-хау» можна зарахувати енциклопедичний стиль її викладення. У даний том увійшли розділи, в яких описуються археологічні пам’ятки, об’єкти монументального мистецтва, пам’ятки історії та культури міста. Член комітету з присвоєння премій імені Івана Огієнка, доцент Житомирського державного університету імені Івана Франка Людмила Бондарчук відзначила, що подібних видань не зустрічала в жодному місті України, і взагалі: такі проекти за своїм значенням для збереження національної пам’яті, виховання українського патріотизму слід зарахувати до культових, зокрема, й у сенсі явища культури.

Для «Дня» Г. Мокрицький сказав, що свою багаторічну працю зі збирання, вивчення та систематизації різноманітних даних про Житомир, видання книг, де вони узагальнюються, він вважає своєю почесною місією у цьому житті. Бо він корінний житомирянин, тут жили його батьки, діди та прадіди. Зараз продовжується робота над другою книгою другого тому «Енциклопедії Житомира», де буде відображено всю значущу інформацію про архітектурні пам’ятки міста. Нею і завершиться видання. Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

Леся Гонгадзе — за приватну експертизу віднайденого черепа

Мати журналіста Георгія Гонгадзе Леся Гонгадзе бажає провести приватну експертизу віднайденого черепа, місце схову якого вказав екс-генерал Олексій Пукач. Про це вона заявила в інтерв’ю «Німецькій хвилі». Леся Гонгадзе повідомила, що володіє додатковим біологічним матеріалом для дослідження, і вимагатиме в Генпрокуратури зразки віднайдених фрагментів. «У мене є біологічний матеріал, який я привезла з Тбілісі. Це зуби малого Гії. Безумовно, це повинно дати стовідсотковий результат. Я буду приватно це робити, для себе, я буду просити кістки», — сказала Леся Гонгадзе. Але хто саме робитиме експертизу, вона ще не визначилася, припускаючи, що мало хто погодиться взятися за це. Також мати убитого журналіста повідомила, що боїться за своє життя, оскільки, за її словами, експертиза може розставити всі крапки над «і», але це є єдиним шляхом до поховання, що заспокоїть сумління, каже Леся Гонгадзе. Разом з тим перспективи в розслідуванні справи вона не бачить та дуже скептично ставиться до можливості покарання тих, хто перешкоджає справі, крім цього, вона не вірить у виявлення замовників убивства. Тим часом, адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенько в інтерв’ю «Сегодня» припускає, що прізвища замовників убивства Георгія Гонгадзе, названі Олексієм Пукачем, спеціально не вносилися до протоколу допитів. На думку Теличенко, справу про вбивство Гонгадзе спробують передати до суду з одним обвинуваченим — Пукачем, «без замовників».

Але на цей випадок, говорить Теличенько, «я готую свою аргументацію, що треба буде повертати справу на дорозслідування. Але хто сказав, що до моїх аргументів суд дослухається?». На думку адвоката, «Пукача засудять максимум на 20, а скоріше, на 15 років, тому що мені вже зараз намагаються розповісти, що, мовляв, він такий же виконавець, як і вже засуджені його поплічники, які отримали по 12—13 років. І справа на цьому закінчиться...».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати