Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

31 жовтня, 00:00

Результати ексгумації — шокуючі

Завершилися розкопки людських захоронень поблизу Замарстинівського цвинтаря у Львові, які тривали понад 4 роки. Результати ексгумації шокуючі: на площі 2,8 гектара виявлено рештки 264 людей. В більшості це останки жінок, навіть вагітних, дітей і немовлят. Усіх їх ідентифіковано.

— На цьому місті з 1949 по 1954 роки ховали в’язнів, вбитих у пересильній в’язниці та інших львівських тюрмах, — розповідає голова обласного «Меморіалу» Євген Гринів. — Серед замордованих в’язнів, крім українців, є поляки, росіяни, угорці.

За його словами, на основі архівних документів вдалося з’ясувати, що серед загиблих лише 15—17 відсотків людей, які після вироку суду за їх зв’язки з ОУН-УПА чекали «пересилки» по етапу в Сибір. В основному тут перебували в жахливих умовах ті, кого засудили за крадіжку снопа пшениці чи жита, спекуляцію, самогоноваріння, нелегальний перетин кордону. У жодних документах не зазначено, що когось із замордованих і похованих поблизу Замарстинівського кладовища, вбито пострілом в голову. Тим не менш, на деяких черепах, навіть дитячих, знайдено отвори від куль.

Євген Гринів каже, що на честь загиблих в пересильній тюрмі планується встановити пам’ятний знак. Він також повідомляє, що у Львові буде створено музей «Українська голгофа». Його передбачається розмістити в одному із приміщень Інституту внутрішніх справ, де свого часу була в’язниця.

Як би там не було, а поки що багато знайдених людських останків лежить в сховищах «Меморіалу» — на їх поховання немає ні коштів, ні визначеного місця. Тим часом вже нині «Меморіалу» відомо ще про 8 місць масових поховань жертв сталінського режиму повiдомляє. Юрій КРІЛЬ , «День»

Перша поразка українських шахісток на світовому форумі

На 35-й Всесвітній шаховій Олімпіаді в словенському містечку Блед зіграно чотири тури. Поступово вимальовуються групи лідерів в змаганнях чоловічих і жіночих команд. Але якщо Руслан Пономарьов і К 0 , які посідають 7-е місце, буквально за крок (тобто поступаються 1 очком) від збірних Росії, Польщі і Вірменії, то нашим шахісткам важко буде ліквідувати відставання у 2,5 очка від лідерів — китаянок і американок. Але попереду українок, які посідають незвичне 30-е місце з 7-а очками, і грузинки, і румунки, і інші фаворити... Після важкої перемоги над голландками в 3 му турі — 2:1 українкам завдано приголомшливої поразки від потенційно більш слабкої чеської команди — 0,5:2,5. Чоловіки наразі продовжують переможну серію, двічі (з однаковим рахунком — 3:1) засмутивши естонців і іспанців. Учора ввечері підопічні Володимира Тукмакова в 5-му турі грали з чехами; у жінок суперник, як для шахів, екзотичний — збірна Колумбії, повідомляє кореспондент «Дня» Сергій МАХУН .

Екс-керівникам «ЄЕСУ» пред’явлено звинувачення

Затримані після екстрадиції з Турції четверо колишніх керівників корпорації «Єдині енергетичні системи України» на даний момент перебувають під вартою. Рішення про таку міру запобіжного заходу щодо них прийняв Печерський районний суд міста Києва, повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України. Свекру лідера БЮТ Геннадію Тимошенко, екс-голові правління ЄЕСУ Євгену Шаго, головному бухгалтеру корпорації Антоніні Болюрі та головному бухгалтеру Департаменту зовнішньоекономічних зв’язків ЄЕСУ Лідії Сокольченко пред’явлено обвинувачення за статтями Кримiнального кодексу 80 (приховування валютної виручки), 191 ч. 5 та 15 ч.2 (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем) та 366 ч.2 і 27 ч.5 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки). Г. Тимошенко та Є. Шаго також звинувачують у контрабанді (ст. 70 КК).

Директор гетьманської столиці

У кожного народу є свої національні, духовні святині, осередки його драматичної, неповторної історії (в Польщі це — Краків і Ченстохова, в Болгарії — Велико Тирново, у Франції — Орлеан, в Сербії — Косово). Для українців таким священним місцем є, безперечно, гетьманська столиця Чигирин.

Понад 20 років Національним історико-культурним заповідником «Чигирин» керує небайдужа, пристрасно віддана цій благородній справі людина — Василь Іванович Полтавець, заслужений працівник культури України, лауреат Державної премії України. Вчора Василь Іванович був гостем «Дня». І нас вразили саме ці риси його характеру плюс загострена моральна чутливість і вимогливість до себе («Соромно мені було отримувати з рук Президента орден «За заслуги» в момент, коли прогресу в розвитку заповідника практично немає, два роки я стою на місці, а профінансували «Чигирин» лише на 20%», — зізнався пан Полтавець.) Але є у Василя Івановича і ще одна дивовижна якість — непідробний оптимізм. «Нас ніхто не задавить, хіба що фізично», — стверджує він. «Протягом останніх чотирьох років простежується чітка тенденція: хоч би там що, але людей до Чигирина приїжджає все більше і більше!»

Воістину символічним є те, що книга історичних етюдів «Дня» «Україна Incognita», яку головний редактор газети Лариса Івшина подарувала гостеві, а також заповіднику «Чигирин» і міській бібліотеці, відкривається нарисом «Кожен українець повинен хоч раз побувати в Чигирині». Докладний звіт про бесіду з Василем Полтавцем читайте в одному з найближчих номерів «Дня». Ігор СЮНДЮКОВ, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати