Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Філософія безпеки й НАТО

Асоціація атлантичного договору вперше їде в Україну
17 вересня, 00:00

На початку жовтня у Києві генеруватимуться ідеї щодо нової філософії світової безпеки. Родзинкою зустрічі стане її формат — дискусія відрізнятиметься від стандартної, загальноприйнятої, як це зазвичай і буває, коли мова заходить про світові загрози, тероризм, військові конфлікти тощо. Цього разу за одним столом із політиками, дипломатами та військовими сидітимуть представники неурядових організацій, що включають студентів, молодих політиків, членів жіночих об’єднань, які, тим не менше, компетентні у безпековій сфері.

Проходитиме дискусія 7—10 жовтня у рамках 55 ювілейної Генеральної Асамблеї Асоціації атлантичного договору (ААД) — вперше в Україні. Асоціація є неурядовою організацією, діяльність якої спрямована на зміцнення мережі співробітництва в Євроатлантичному регіоні та за його межами. Вона збирає разом політичних лідерів, науковців, дипломатів — певним чином її можна назвати професійним об’єднанням, яке було засноване 1954 року. Після підписання Північноатлантичного договору в країнах-членах НАТО почали виникати неурядові організації, діяльність яких була спрямована на покращення громадської обізнаності щодо ролі НАТО. Такі неструктуровані формування та групи зрештою об’єдналися у рамках новоствореної ААД. Протягом понад півстоліття сама організація та світ разюче змінилися, але основне своє завдання організація продовжує виконувати. Якщо сказати про її діяльність коротко і стисло, то це — певного роду форум для обговорення, завдяки якому існує можливість впливу неурядових організацій на діяльність самого Північноатлантичного альянсу. За словами віце-президента Атлантичної ради України Олега Кокошинського, громадські організації визначають порядок денний роботи НАТО, формують склад делегацій, що беруть участь у самітах, ставлять перед Альянсом завдання. Іншими словами, члени ААД наближують роботу НАТО до нагальних проблем сьогодення.

Слід відзначити, що цього року Генеральна Асамблея дуже мало часу приділятиме саме питанням військової оборони — перші п’ять питань порядку денного будуть присвячені соціально-економічним проблемам. Таким чином, як відзначають представники Атлантичної ради України, відбулося підвищення рівня дискусії. Заснована на волонтерських началах, ААД діє за принципами команди, і у ній не існує поділу на членів НАТО та тих, хто не належить до Альянсу.

Цікаво, що 14 років тому — 1995 року — Україна приєдналася до ААД за рекомендацією Російської Асоціації атлантичного договору і разом з Албанією стала асоційованим членом ААД. Тепер вона приймає членів Асоціації атлантичного договору в своїй столиці і має шанс продемонструвати світові свій внесок у вирішення проблем безпеки. Як відзначив голова громадської ліги Україна — НАТО Сергій Джердж, за важливістю для України цю зустріч можна порівняти з Євро-2012. Адже це надзвичайна нагода, завдяки якій Україну відвідають імениті науковці та політики, багато з яких раніше не були в нашій державі.

У рамках Генеральної Асамблеї у Києві проходитиме також зустріч молодих політиків та Молодіжної Асоціації атлантичного договору (МААД). Цього року на ювілейному саміті молодим учасникам пропонуватиметься на розгляд питання енергетичної безпеки. МААД головне своє завдання вбачає у навчанні та підтримці дебатів для наступних поколінь. Приділяючи увагу молоді, МААД виховує майбутніх політичних лідерів, які розуміють та поділяють цінності Північноатлантичного договору. Гордістю МААД є шість міністрів різних держав та навіть президент Албанії, які були членами цієї організації ще за студентських часів. При цьому «недорослість» МААД не є свідченням її несерйозності — на зустрічах перед учасниками дискусій зазвичай стоять ті ж самі питання, що й на офіційних самітах НАТО. Своїми успіхами МААД називає також практику моделювання кризових ситуацій. Зокрема, нещодавно студенти німецьких та канадських університетів по 40—50 чоловік групі брали участь у п’ятиденному інтерактивному семінарі. Молоді люди обговорювали розвиток ситуації в Афганістані, втрати серед мирного населення, глибоко занурившись у проблему, вони пропонували свої шляхи виходу з конфлікту. Як розповідає Генеральний секретар Асоціації атлантичного договору Троелс Фролінг, іноді студенти подавали надзвичайно критичний погляд на проблему та несподіваний підхід до її вирішення. Цікавою молодіжною програмою, якою займається ААД є «Аріанте». Проходячи під гаслом «Безпечна країна, безпечна Європа, безпечний світ», вона дає змогу школярам та студентам відвідувати військові бази НАТО та подорожувати країнами-членами Альянсу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати