Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Директор гетьманської столиці

31 жовтня, 00:00
Ігор СЮНДЮКОВ, «День»

У кожного народу є свої національні, духовні святині, осередки його драматичної, неповторної історії (в Польщі це — Краків і Ченстохова, в Болгарії — Велико Тирново, у Франції — Орлеан, в Сербії — Косово). Для українців таким священним місцем є, безперечно, гетьманська столиця Чигирин.

Понад 20 років Національним історико-культурним заповідником «Чигирин» керує небайдужа, пристрасно віддана цій благородній справі людина — Василь Іванович Полтавець, заслужений працівник культури України, лауреат Державної премії України. Вчора Василь Іванович був гостем «Дня». І нас вразили саме ці риси його характеру плюс загострена моральна чутливість і вимогливість до себе («Соромно мені було отримувати з рук Президента орден «За заслуги» в момент, коли прогресу в розвитку заповідника практично немає, два роки я стою на місці, а профінансували «Чигирин» лише на 20%», — зізнався пан Полтавець.) Але є у Василя Івановича і ще одна дивовижна якість — непідробний оптимізм. «Нас ніхто не задавить, хіба що фізично», — стверджує він. «Протягом останніх чотирьох років простежується чітка тенденція: хоч би там що, але людей до Чигирина приїжджає все більше і більше!»

Воістину символічним є те, що книга історичних етюдів «Дня» «Україна Incognita», яку головний редактор газети Лариса Івшина подарувала гостеві, а також заповіднику «Чигирин» і міській бібліотеці, відкривається нарисом «Кожен українець повинен хоч раз побувати в Чигирині». Докладний звіт про бесіду з Василем Полтавцем читайте в одному з найближчих номерів «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати