Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дніпровські пороги і власний Стоунхендж

На Дніпропетровщині розвиватимуть археологічний туризм
24 вересня, 17:35

Як відомо, Придніпровський край дуже багатий на історичні пам’ятки — скіфські кургани, стародавні поселення, козацькі укріплення і загадкові майдани невідомого походження. Всі ці археологічні «родзинки» цікаві для гостей регіону. Про розвиток у галузі археологічного туризму говорили на круглому столі, що відбувся у Дніпропетровській облдержадміністрації. До заходу долучилися представники ОТГ, туристичного бізнесу, громадськості, вчені, студенти. «Традиційно Дніпропетровщина — промислово потужний регіон, на який припадає 10% загальнонаціонального ВВП і 20% експорту в країні. Проте на часі — пошук і розвиток нових джерел доходу в казну області. Археологічний туризм — перспективний напрямок. Адже, як свідчить світовий досвід, міжнародний туризм розвивається швидше за торгівлю. В області багато пам’яток різних епох, які можуть зацікавити наших гостей», — зазначила начальниця управління департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Світлана ЛАГУТЕНКО. Спеціалісти налічують на Дніпропетровщині майже 1,8 тис. археологічних пам’яток, із них 13 — загальнонаціонального значення.

«Особливий інтерес у туристів до Дніпровських порогів. А ще регіон має власний «Стоунхендж», навіть давніший за англійський «аналог». Це кам’яна споруда, яка досить реалістично передає форму змії. Розташована поруч із відомим порогом Ненаситець — поблизу села Нікольське», — розповів учений та письменник Юрій ШИЛОВ. Серед пам’яток, які можуть зацікавити туристів, — залишки палеовулкану. Вони збереглися в Аполонівці на Солонянщині. А в селі Домоткань Верхньодніпровського району можна подивитися на валуни, які утворилися під час зсуву криги в льодовиковий період. У різних куточках області розташовані десять стародавніх майданів різноманітної конфігурації. Про їхнє походження досі точаться дискусії. Найвідоміший — «Мавринський майдан» у формі «краба». Він розташований біля села Межиріч Павлоградського району.

«Мандруючи Дніпропетровщиною, можна водночас ознайомитися і з пам’ятками давнини, і з мальовничими краєвидами. Так, досить барвисті залишки козацьких укріплень біля Царичанки, — сказав завідувач відділу археології Дніпропетровського національного історичного музею Олександр СТАРІК. — Плануємо розвивати в регіоні і такий напрямок, як участь туристів у археологічних експедиціях. Це можливість і відчути себе справжнім шукачем артефактів, і безпосередньо доторкнутися до пам’яток давнини».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати