Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому хворим бракне кисню?

Одна з причин — плановий ремонт заводів, до якого МОЗ готувалося заздалегідь
28 жовтня, 19:57
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Днями в Одесі пацієнтів, що потребують кисневої підтримки, переводили в інші медичні заклади міста. У лікарні просто закінчився кисень. Про економію кисню або його критичну нестачу заявляють медики і в інших містах, зокрема, у Чернігові, Миколаєві та Херсоні.

Причин є декілька. Як раніше коментував головний санітарний лікар Ігор КУЗІН, два основних виробники кисню в Україні зупинилися на плановий ремонт. Ще один завод, що в західних регіонах, припинив роботу через технічні несправності. У Міністерстві охорони здоров’я терміново шукали йому заміну, тож кисень у західні області возять зараз із Польщі.

Інша причина — потреби у споживанні кисню ковідних хворих значно зросли. За поясненнями медиків, штам «Дельта» особливий тим, що хворим треба більші об’єми кисню, ніж це було з попередніми штамами коронавірусу. І з цим пов’язаний третій фактор, чому Україні зараз бракує медичного кисню: кожна ковідна лікарня в ідеалі мала б бути ним забезпечена, маючи власну кисневу станцію. Вони продукують кисень, який підводиться напряму до ліжок. Але це питання досі не вирішене.

Утім, за словами міністра охорони здоров’я Віктора ЛЯШКА, який коментував кисневу проблему під час виступу у парламенті, планові роботи на заводах триватимуть усього 10-15 днів, міністерство про це знало, тож готувалося до виклику заздалегідь, і спільно з виробниками на цей період їм знайдено заміну. «Але все завжди трапляється не тоді, коли треба: якраз у період регламентних робіт інший завод зупинився через технічну поломку», — а так Ляшко пояснював ситуацію в коментарі УП. Та навряд чи пояснення допоможуть хворим швидше одужати.

P.S. Тим часом у пресслужбі МОЗ повідомили щодо Одещини, що тут «система установ, які працюють з хворими на COVID-19, здатна забезпечити потребу тих, кому призначили кисневу терапію, відповідним лікуванням». Перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комарид подякував усім компаніям, які постачають кисень до Одеської лікарні «за те, що вони оперативно включаються та реагують на всі прохання медиків», цитує його Інтерфакс-Україна. Зазначається, що протягом 25-27 жовтня область одержала 35 тонн кисню. Також на Одещині працюють підприємства, які виробляють додатково 18 тонн кисню на добу: ТОВ ВКФ «Кріопром» виробляє 12 тонн кисню на добу, та АТ «Одеський припортовий завод», що виробляє 6 тонн кисню на добу. До кінця тижня заплановано постачання ще не менше 57 тонн кисню, ішлося в повідомленні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати