Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Ужгороді відкрили виставку народного художника України Василя Скакандія

25 березня, 09:42
Фото Оксани Дудаш

Перший місяць весни в обласному центрі Закарпаття виявився щедрим на мистецькі події - чи не щодня відбуваються презентації, відкриваються художні виставки. У четвер, 24 березня, ретроспективну виставку своїх полотен у галереї «Ужгород» презентував народний художник України Василь Скакандій, який 4 березня відзначав 75-й рік народження.

Усі полотна художника вирізняє одна загальна риса – гармонія і простота. І не випадково, бо творче кредо Василя Юлійовича – «гармонія у простоті». Кілька десятків полотен, представлених у галереї, засвідчують усю його творчу біографію. Тут можна побачити картини, виконані у різних стилях: це акварель, графіка, живопис.

Мистецтвознавець Михайло Приймич наголосив: «Творчість Василя Юлійовича – це мистецтво вищого рівня. Художників такого рівня, як Василь Скакандій, на Закарпатті – одиниці». Брат митця – Юлій, заслужений художник України, каже, що якісну «бацилу» творчості їхньої родини заклав найстарший брат – Іван. Усі троє братів стали художниками, та на жаль, Івана нині вже немає серед живих. Та й дружина Василя Ольга – також талановита художниця.

Сам ювіляр, представляючи експозицію, сказав: «Ця виставка – моя своєрідна біографія. Тут презентовано роботи починаючи від першої, створеної під час навчання в студії З.Баконія (картину вчитель повернув мені, коли я відзначав своє 40-річчя першою персональною виставкою), і аж до сьогодення».

Важливим етапом у творчості художника була робота у видавництві «Карпати», де він познайомився із багатьма видатними літераторами Закарпаття: Іваном Чендеєм, Петром Скунцем, Василем Вароді та іншими. Йому вдалося проілюструвати чимало книжок не лише закарпатських письменників, але й класиків української літератури – О.Кобилянської, В.Стефаника. А створена ним галерея портретів перших осіб Закарпаття у часовому вимірі з початку ХХ століття і аж по сьогоднішню добу – є його персональним вкладом у історію рідного краю.

Василь Скакандій вважає себе  щасливою людиною, бо мав чудових учителів. Доля дарувала йому щастя бути знайомим із корифеями закарпатського живопису – Федором Манайлом, Антоном Кашшаєм, Андрієм Коцкою та багатьма іншими. Усе краще, чому його навчили імениті майстри пензля, чому навчився від життя, він уже 15 років передає майбутнім художникам – студентам Закарпатського художнього інституту. І тішиться, що закарпатська школа живопису має майбутнє, бо кращі її традиції є кому гідно продовжувати та вдосконалювати.

Оксана ДУДАШ, Ужгород. Фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати