Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З 2022 року ми зменшили площу небезпечних для людей територій на 35 тис. кв. км, — Юлія Свириденко на відкритті UMAC 2024

17 жовтня, 15:34

Робота України та партнерів у сфері протимінної діяльності дає результати. З 2022 року 35 тис. км2 українських територій завдяки спільним зусиллям Мінекономіки, Міноборони, МВС та неурядових операторів стали безпечними для людей. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко на відкритті Конференції з питань протимінної діяльності в Україні UMAC 2024, що стартувала 17 жовтня у швейцарській Лозанні. Повідомляє Урядовий портал.

«Станом на 2022 рік 174 тисячі квадратних кілометрів були потенційно замінованими. З них на сьогодні наші сапери обстежили та повернули людям у безпечне використання вже 35 тис. км2. Ці вражаючі результати мають вплив не лише на українців, а й на глобальну продовольчу безпеку. Зараз Україна входить до десятки виробників пшениці у світі. Українське зерно імпортують 57 країн. Тому питання продовольчої безпеки є одним із ключових елементів Формули миру Президента Володимира Зеленського», — зазначила Юлія Свириденко.

За її словами, ще на початку 2023 року в Україні не було важкої техніки для розмінування, лише шість операторів розмінування та 1500 саперів. Завдяки спільним зусиллям України та партнерів сьогодні:

  • загалом в полях працює 98 машин механічного розмінування та понад 4 300 саперів;
  • сертифіковано 58 операторів, ще 57 перебувають в процесі сертифікації.

Щоб допомогти фермерам у розмінуванні сільгоспземель, Уряд запровадив механізм 100% компенсації послуг з розмінування коштом держбюджету. Для пришвидшення та здешевлення очищення територій Уряд запустив ринок послуг з гуманітарного розмінування. Вже оголошено 24 тендери в системі Prozorro та відбулися перші успішні закупівлі. За підсумками торгів вартість розмінування зменшилась на 18%. 

Також триває робота над розвитком виробництва обладнання і техніки для розмінування. 

«Важливим напрямком для українського Уряду є локалізація та розвиток українського виробництва техніки та обладнання для розмінування. Це дозволить не лише пришвидшити, але і здешевити очищення України від мін та вибухонебезпечних предметів. Крім того, це вклад у розвиток економіки, бо виготовлення обладнання в Україні — це нові робочі місця і додаткові податкові надходження до бюджету», — зазначила Юлія Свириденко. 

За її словами, в Харкові створюють машини для підготовки ґрунту до розмінування. Ці машини вже працюють у полях. Львівська компанія Rover Tech  сертифікувала машину під назвою «Змій», яка здатна обстежувати до 2,5 га землі в день. Також працює локалізація. Сьогодні із 45 машин механічного розмінування хорватської DOK-ING, що працюють в нашій країні, 8 – вироблені в Україні.

«Також ми просуваємо принцип «підтримуйте Україну українськими ресурсами». Вже маємо позитивні приклади, коли агентства ООН закуповували обладнання українських виробників, таким чином підтримуючи нашу економіку. Адже до 40% вартості обладнання виробленого в Україні повертається до бюджету у вигляді податків. І ці кошти можуть бути спрямовані на потреби сектору безпеки та оборони», — сказала Юлія Свириденко.

Також, у своїй промові Перший віце-прем’єр-міністр наголосила, що Україна та партнери спільно працюють над пошуком інноваційних підходів до фінансування протимінної діяльності. Реалізація нових механізмів дозволить забезпечити частину витрат на розмінування території України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати