Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель назвав «неприйнятним» тиск на МКС та закликав Ізраїль виконати рішення Суду ООН

27 травня, 15:22
Фото newsroom.consilium.europa.eu
Високий представник ЄС наголосив на необхідності поважати рішення міжнародних судових інстанцій, уникати будь-якого тиску на ці інстанції у прийнятті судових рішень, та виконувати ці рішення, зокрема постанову Міжнародного суду ООН щодо припинення вогню з боку Ізраїлю в місті Рафах. Про це у Брюсселі перед початком роботи Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Прокурор Міжнародного кримінального суду надіслав до суду ордер на затримання Нетаньягу (прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу – ред. ) та трьох лідерів ХАМАСу. Це важливе рішення прокурора. Ми маємо поважати роботу МКС та дозволити суду без залякувань вирішувати, що він думає стосовно цієї ініціативи. На жаль, це не той випадок. Прокурор та суд перебувають під значними залякуваннями. Звинувачення в антисемітизмі прокурора МКС є повністю неприйнятним. Звинувачення суду в антисемітизмі є надто важким, воно є надто важливим, щоб використовувати його у цьому випадку», - зауважив Боррель.

Він назвав «ще важливішим» рішення Міжнародного суду ООН, який є ключем міжнародного правосуддя, відповідно до Хартії ООН.

«Ми маємо не лише висловити повагу до цього рішення, але просити про його виконання. На жаль, ми бачили протягом минулих годин, що Ізраїль продовжує військові дії, які його просили зупинити. ХАМАС також здійснив ракетний обстріл Ізраїлю. Тож обидві сторони мають виконати рішення, яке прийняв суд», - зазначив високий представник ЄС.

Він нагадав, що сьогодні близько 40 людей були вбиті у палестинському таборі біженців. Це ще раз підкреслює необхідність відповіді на питання, яким чином міжнародне співтовариство має реагувати на такий розвиток, та які інструменти використати, щоб спонукати до виконання рішення Міжнародного суду ООН, який, за словами Борреля, не варто плутати з МКС.

«Ми не маємо «магічної сили», але важливим є те, якою є позиція країн-членів та Європейського Союзу щодо імплементації цього рішення суду. Всі погоджуються з тим. що рішення Міжнародного суду ООН є зобов’язуючими, вони мають бути виконані. Подивимося, що ми думаємо про це, і як країни-члени хочуть на це реагувати», - сказав високий представник ЄС.

Він повідомив, що сьогодні до спілкування з європейськими міністрами запрошені п’ять арабських партнерів, - міністри закордонних справ та генеральний секретар Арабської ліги. Рада міністрів ЄС розраховує почути їх думку щодо того, як підтримати Палестину з гуманітарної точки зору та «вдихнути нове життя» у політичний процес, продовжити пошук шляхів врегулювання кризи на основі принципу «двох держав».

«Я запропоную започаткувати допоміжну прикордонну місію ЄС EUBAM Rafah. Нас просили про це, і ми це маємо зробити, з урахуванням того, що Палестинська адміністрація має взяти відповідальність за розвиток ситуації в Газі», - додав Боррель.

Як повідомлялося, 20 травня прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) запросив видачу ордерів на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галанта та трьох лідерів терористичного угруповання ХАМАС, що викликало обурення в багатьох демократичних країнах світу, які закликали не порівнювати терористів та жертву терористичної атаки. 

Міжнародний суд ООН 24 травня зобов’язав Ізраїль негайно припинити військову операцію в місті Рафах у секторі Гази.

27 травня вранці щонайменше 40 палестинців загинули під час атаки ізраїльської армії на табір переміщених палестинців у місті Рафах у секторі Гази.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати