Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кулеба на Раді міністрів закордонних справ ЄС показав фото 8-річного хлопчика з Харкова та закликав швидше дати Україні додаткові засоби ППО

27 травня, 12:51
Фото newsroom.consilium.europa.eu

У понеділок, 27 травня, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу, де закликав збільшити та пришвидшити військову допомогу для України, зокрема постачання додаткових систем ППО, а також підтримати удари України по військових цілях на території рф, повідомляє Урядовий портал.

На початку свого онлайн-виступу Дмитро Кулеба показав міністрам фото 8-річного хлопчика Михайла з Харкова, чий батько міг бути серед загиблих у будівельному гіпермаркеті, який росіяни знищили ударом в суботу, 25 травня.

“На фото ви бачите, як поліцейський бере в хлопця мазок ДНК, який потрібен для пошуку його батька серед можливих жертв цього удару”, - розповів Міністр європейським колегам.

Міністр наголосив, що цей варварський воєнний злочин є частиною систематичної стратегії росії, яка намагається знищити життя Харкова та інших українських міст і громад.

“Часу на рефлексії немає, потрібні дії. Цілком зрозуміло, що потрібно зробити. Надати Україні додаткові “Патріоти” та інші сучасні системи протиповітряної оборони, а також підтримати українські удари по військових цілях на території росії”, - зазначив він.

Глава МЗС України наголосив що у той час як на Заході все ще є ті, хто боїться ескалації, вороги вільного світу, росія, Іран і Північна Корея посилюють співпрацю та взаємопідтримку. Вони набирають зухвалості, що загрожує дестабілізацією не лише в Європі, але і в інших регіонах світу. Надання Україні необхідної підтримки задля партитету та переваги на полі бою змінить цю ситуацію та змусить їх змінити свої плани.

“Вільний світ має значно більший економічний та військовий потенціал, ніж його вороги. Але вони мають більше рішучості. Поки на Заході все ще є ті, хто думає, як москва відреагує на українські удари по російських військових цілях, путін просто б’є куди хоче і як хоче. Врешті-решт, хлопчик, якого я показував вам на початку, має здавати ДНК-тест, сподіваючись, що його батька знайдуть серед попелу гіпермаркету, знищеного російським ударом. Це результат нерішучості. Доля цього хлопця - наслідок кожного запізнілого рішення”, - заявив Міністр.

Міністр також закликав європейські країни інвестувати в український оборонно-промисловий комплекс і закуповувати зброю для України безпосередньо в українських виробників. Їх виробничі потужності цього року вже значно перевищують обсяг досутпних фінансових ресурсів, тому такі контракти дозволять оперативно підвищити надходження зброї до українського війська. Міністр зокрема закликав підтримати використання частини прибутків від заморожених російських активів для таких закупівель.

Дмитро Кулеба також наголосив на потребі посилення санкційного тиску на рф, зокрема у сферах енергетики, фінансів, металургії та інших. Він закликав заблокувати всі схеми обходу санкцій, постачання критичних компонентів і доступ росії до будь-яких сучасних технологій, накласти додаткові санкції на російських пропагандистів.

Міністр окремо закликав європейських партнерів проявити політичну волю для своєчасного схвалення переговорних рамок і практичного початку переговорів про вступ України до ЄС уже в червні.

Насамкінець, глава МЗС України висловив вдячність європейським лідерам за згоду на участь в Саміті Миру 15-16 червня в Швейцарії. Він підкреслив критичну важливість залучення якнайширшого кола учасників з-поза меж Європи та заликав спільно докласти всіх зусиль для заохочення їхньої участі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати