Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чехія планує продовжити механізм із закупівлі артилерійських снарядів для українського війська у 2025 році

25 липня, 14:52
Фото Генеральний штаб ЗСУ

Чехія планує продовжити механізм із закупівлі артилерійських снарядів для українського війська у 2025 році. Наразі проєкт має робочу назву “Ініціатива-2025”, а постачання озброєння мають забезпечити п’ять чеських зброярських компаній, повідомляє Вільне радіо.

Про це пише видання Radio Prague International з покликанням на слова чеської міністерки оборони Яни Чернохової. 

“План із робочою назвою “Ініціатива-2025” є природним продовженням цьогорічного механізму, в якому Чехія є посередником між зброярами, які закуповують у світі артилерійські боєприпаси великого калібру для України, і платниками, які надають на це кошти”, — розповіла чеська міністерка оборони Яна Чернохова

До проєкту доєднаються пʼять чеських збройових компаній, які брали участь і в цьогорічних постачаннях. Агентство міжурядової оборонної співпраці при Міноборони Чехії наразі збирає у цих підприємств інформацію про те, що вони могли б постачати Україні завдяки своїм контактам у всьому світі.

“Колеги з відомства постійно поповнюють дані про пропозиції фірм, які ми вже приміряємо на 2025 рік. Це, по суті, просто: коли ви доводите партнерам, що ваш механізм дієвий і прозорий, то логічно, що їхня довіра зростає і вони надають нові кошти”, — сказала Чернохова.

Водночас за словами чеського урядовця та одного з головних координаторів ініціативи Томаша Копечного, платниками мають стати переважно європейські держави. Наразі проєкт підтримали Данія, Нідерланди та Німеччина.

Переговори з окремими державами про фінансову підтримку можуть розпочатися наприкінці літа. Однак деталі залежатимуть від того, що визначать головним у закупівлях — снаряди калібру 155 мм, калібру 152 мм або ж інший тип боєприпасів. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати