Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Інститут вивчення війни про удари по Севастополю: росія спеціально розміщує військові об’єкти біля цивільних у Криму

24 червня, 11:48
Фото з архіву "Дня"
Росія цілеспрямовано розміщує свої військові об’єкти поблизу цивільних районів у тимчасово окупованому Криму, намагаючись таким чином стримати українські удари. Як передає Укрінформ, про це повідомляється у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Міноборони РФ заявило 23 червня, що нібито українські сили запустили п'ять ракет ATACMS, оснащених касетними бойовими частинами, по Севастополю і що російські сили перехопили чотири ракети. Також в МО РФ повідомили, що удар російського перехоплювача ППО призвів до того, що одна ракета відхилилася від траєкторії польоту і вибухнула.

Пізніше Міноборони РФ звинуватило США у жертвах серед цивільного населення в Севастополі, оскільки система ATACMS була надана США, незважаючи на визнання того, що російський перехоплювач ППО змусив ракету відхилитися від траєкторії польоту і вибухнути.

В ISW зазначили, що не можуть самостійно перевірити, чи використовували українські сили ракети ATACMS з касетними бойовими частинами.

«Звинувачення міністерства оборони Росії на адресу США у жертвах серед цивільного населення є спробою утримати Сполучені Штати від надання подальшої допомоги Україні у сфері безпеки», – додають у звіті.

Зазначається, що російські військові блогери «критикують Міноборони Росії та російську окупаційну владу в Криму за те, що вони не змогли запобігти удару по Севастополю 23 червня та належним чином захистити цивільне населення». Зокрема критикують за нездатність виявити і знищити всі ракети до того, як вони наблизилися до Севастополя, і за нездатність побудувати укриття в межах пішохідної доступності від пляжу, порівнюючи відсутність укриттів біля цього пляжу з зусиллями Росії щодо будівництва укриттів у Бєлгородській області поблизу міжнародного кордону з Україною.

Також наголошується, що «росіяни критикують владу РФ за те, що вона не використала сирени повітряної тривоги для попередження цивільних про небезпеку».

«Кадри та зображення свідчать про те, що російські війська розміщують військову техніку в цивільних районах Криму з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну», - підкреслили в ISW.

За словами аналітиків, російська влада безвідповідально заохочувала російський туризм до окупованого Криму, в той час як російські військові продовжують використовувати півострів як тиловий район.

«Російські військові, ймовірно, цілеспрямовано розміщують законні військові цілі поблизу цивільних районів у Криму, намагаючись стримати українські удари», – йдеться у звіті.

Зокрема в ISW нагадали, що раніше було зафіксовано використання російськими військами ЗАЕС та шкіл на окупованій материковій частині України для прикриття своєї військової техніки.

«Росія, ймовірно, порушує власні норми застосування міжнародного гуманітарного права, згідно з якими військове командування має уникати розміщення військових об’єктів у густонаселених районах або поблизу них», - йдеться в огляді.

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня у тимчасово окупованому Севастополі, за попередніми даними, понад 120 людей поранені і 5 загинули внаслідок ракетного обстрілу та роботи ППО. Більшість постраждалих, ймовірно, відвідувачі місцевих пляжів.

За останньою версією, ракета несла на собі касетну боєголовку та вибухнула над пляжем, відхилившись від курсу внаслідок дій ППО. Відповідно постраждалих було поранено суббоєприпасами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати