Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європейська рада 17-18 жовтня обговорюватиме в Брюсселі Україну та Близький Схід

17 жовтня, 12:16
Фото newsroom.consilium.europa.eu

Європейська рада 17-18 жовтня обговорюватиме в Брюсселі Україну, Близький Схід, міграцію, конкурентоспроможність ЄС і поточну міжнародну проблематику, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Очікується, що після традиційного виступу голови Європарламенту Роберти Мецоли перед лідерами ЄС основна частина засідання розпочнеться з обговорення України.

"Я запросив президента України Володимира Зеленського на саміт Європейської ради в четвер, 17 жовтня, щоб підбити підсумки останніх подій (...) і представити його план перемоги", - повідомив напередодні голова Євроради Шарль Мішель у мережі X.

Як заявив журналістам у Брюсселі високопоставлений чиновник ЄС, знайомлячи їх із порядком денним європейської зустрічі на найвищому рівні, головна мета дискусії щодо України - "підтвердити зобов'язання з підтримки" Києва і поставити більше зброї.

Джерело також сказало, що йтиметься про виділення Україні кредиту до EUR35 млрд як внесок ЄС у проєкт макрофінансової допомоги країн G7 загальним обсягом $50 млрд. За його словами, є згода держав-членів щодо цієї позики, відповідна процедура ухвалення офіційного рішення про виділення грошей має завершитися найближчими тижнями.

Обговорення торкнеться використання надзвичайних доходів від заморожених активів Росії для покриття цього кредиту, випливає з опублікованих до засідання Євроради матеріалів.

Стосовно військової підтримки Києва, лідери ЄС розглянуть ситуацію з "постачанням систем ППО, боєприпасів і ракет". Обговорюватимуть заходи допомоги через Європейський фонд миру і двосторонню допомогу від держав-членів ЄС.

Очільники країн ЄС та європейських інституцій обміняються думками щодо того, "як допомогти Україні підготуватися до зими та наступного періоду", зміцнити український енергетичний сектор та її критично важливу інфраструктуру.

Серед іншого глави держав і урядів говоритимуть про "посилення тиску на Росію, зокрема шляхом забезпечення повної та ефективної реалізації санкцій і за допомогою подальших заходів із протидії їхньому обходу".

Лідери ЄС обговорять останні події на Близькому Сході, зокрема "критичну ескалацію насильства в регіоні".

Мішель у листі-запрошенні на саміт главам держав і урядів країн ЄС написав: "Негайне припинення вогню і звільнення заручників залишаються головними пріоритетами. Європейська рада має рішуче домагатися деескалації та наполягати на дотриманні міжнародного та гуманітарного права".

Він зазначив також "безвідповідальність і неприйнятність" нещодавніх атак Ізраїлю проти миротворців ООН у Південному Лівані, чия безпека, як і гуманітарних працівників, має бути захищена.

Згідно з матеріалами до засідання Євроради, очікується, що учасники зустрічі також обговорять ескалацію на Західному березі Йордану після останньої військової операції, зростання насильства з боку екстремістські налаштованих ізраїльських поселенців і розширення незаконних поселень, а також ситуацію з безпекою в Червоному морі.

Високопоставлений функціонер ЄС, який виступив перед журналістами, назвав пункт порядку денного саміту про міграцію "найчутливішою дискусією", "найскладнішою частиною засідання" у зв'язку з різними думками держав-членів щодо врегулювання цієї проблеми. Європейський чиновник навіть припустив, що висновку лідерів із цього питання цього разу не буде.

Водночас у Брюсселі заявили про очікуване поглиблене обговорення міграції в плані зовнішніх дій союзу, посилення контролю за зовнішніми кордонами ЄС, збільшення та прискорення повернень нелегальних мігрантів, боротьби з їхнім використанням з політичною метою і проти торгівлі людьми та контрабанди.

На спеціальному засіданні Європейської ради 17-18 квітня 2024 року лідери ЄС погодилися з необхідністю нової угоди про конкурентоспроможність і намітили деякі засоби для її досягнення. На нинішньому саміті планується "оцінити прогрес у підвищенні конкурентоспроможності Європейського союзу".

На порядку денному саміту заявлено розгляд подій у Грузії, Молдові, Венесуелі та Судані. У своєму запрошенні лідерам ЄС Мішель написав, що Молдова і Грузія "переживають вирішальний момент для свого європейського шляху".

На відміну від багатьох інших подібних зустрічей, що починалися надвечір, саміт 17-18 жовтня стартує вранці. У зв'язку з цим джерела в Брюсселі не відкидають можливість його проведення за один день - за їхніми словами, все залежатиме від тривалості дискусій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати