Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Росія заглушила Starlink українським військовим під час наступу на Харківщині, - WP

17 травня, 21:18
Фото Unsplash (ілюстративне)

На Харківщині російські електронні засоби глушіння зупинили роботу супутникового інтернету Starlink. "Старлінками" користувалися ЗСУ, щоби відстежувати переміщення росіян біля кордону.

Про це пише The Washington Post зі слів військового 125 бригади, яка працює на Харківському напрямку, повідомляє Суспільне.

125 бригада територіальної оборони України, розміщена вздовж ділянки кордону Харківської області з Росією, використовувала розвідувальні безпілотники, які тримали зв'язок за допомогою пристроїв Starlink. Бійці ТрО щодня відстежували, як армія РФ нарощує сили для можливого нападу.

10 травня бригада втратила зв'язок через електронне глушіння росіян.

"У певний момент ми залишилися повністю сліпими. Це була найбільша проблема, ми не бачили, як вони рухаються, ми працювали тільки по радіо або через телефони, де вони ще працювали", — сказав командир підрозділу безпілотників у бригаді, 53-річний сержант із позивним "Артист".

Газета Financial Times з посиланням на українських високопосадовців написала, що українські військовослужбовці повідомили 7 жовтня 2022 року про проблеми у роботісистеми супутникового інтернету Starlink в зоні бойових дій на сході Харківської області, а також на Донеччині та Луганщині.

9 лютого 2023 року стало відомо, що американська компанія бізнесмена Ілона Маска Space X обмежила використання Україною супутникового інтернету Starlink. Президентка і головна операційна директорка SpaceX Гвінн Шотвелл на конференції у Вашингтоні зазначила, що ЗСУ не повинні використовувати Starlink як зброю, зокрема керувати за допомогою системи дронами.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, закликав компанію визначитися на чиєму вона боці у війни Росії та України.

Водночас віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров 9 лютого повідомив, що зараз в Україні немає проблем з роботою терміналів Starlink.

14 лютого Маск заявив, що його компанія Space X обмежила використання Україною супутникового інтернету Starlink аби запобігти початку Третьої світової війни.

У вересні 2023 року CNN, посилаючись на уривок з біографічної книги Волтера Айзексона про Маска, написало, що Ілон Маск таємно змусив інженерів вимкнути супутникову мережу, щоб перешкодити Україні провести атаку на російський флот. На це Маск відповів, що Starlink у Криму не був активований, а сам він відхилив запит України на активацію "Старлінк" на всьому шляху до Севастополя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати