Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МКС розцінює кібератаки рф на Україну як воєнні злочини, - Reuters

15 червня, 16:30

Прокурори Міжнародного кримінального суду розслідують російські кібератаки на українську цивільну інфраструктуру як можливі воєнні злочини.

Про це пише Reuters з посиланням на джерела, знайомі зі справою, пише Рубрика.

Неназваний чиновник сказав, що йдеться про атаки на інфраструктуру, які загрожували людським життям, зокрема, порушували роботу електро- та водопостачання, з'єднання з аварійними службами або сервісами, які сповіщали про повітряну тривогу.

Співрозмовники Reuters уточнили, що прокурори МКС працюють разом з українськими командами для розслідування кібератак. Так, розглядаються щонайменше чотири великі атаки на енергетичну інфраструктуру.

Як зʼясувало видання, серед підорюваних — група російських хакерів Sandworm,яка, на думку українських чиновників та кіберекспертів, пов'язана з російською військовою розвідкою.

Reuters вказує, що це перше підтвердження того, що атаки в кіберпросторі розслідуються міжнародними прокурорами, це може призвести до ордерів на арешт. У МКС відмовилася коментувати цю інформацію, а втім, раніше там казали, що мають юрисдикцію розслідувати кіберзлочини.

Варто зазначити, що від початку повномасштабного вторгнення фахівці СБУ нейтралізували майже 10 тисяч кібератак. Втім, попри велику інтенсивність атак, ворогу не вдалося вплинути на обороноздатність держави, наголошує міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Серед найвідоміших російських хакерських атак — технічний збій в роботі мобільного оператора «Київстар», що стався у грудні 2023 року. Генеральний директор компанії Олександр Комаров заявляв, що зруйнована частина віртуальної ІТ-інфраструктури. Відповідальність за атаку узяли на себе російські хакери з так званої групи «Солнцепек».

Варто додати, що урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA відслідковує діяльність понад 80 хакерських груп, більшість із яких – угруповання з російської федерації, а 90% їх членів становлять російські військові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати