Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна використовує новітні методи для документування міжнародних злочинів, скоєних росією під час війни в Україні

06 травня, 17:54
Фото Національна поліція України

Методи, які зараз використовує Україна для документування міжнародних злочинів, які вчиняє росія, ще не використовувала жодна країна світу в тих війнах або конфліктах, що були раніше. Про це Громадському радіо розповів керівник департаменту воєнних злочинів Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

"Деякі методи, які зараз використовує Україна, не використовувала жодна країна світу в конфліктах, які були раніше.

Один з перших вироків за воєнні злочини, які підтримав Верховний Суд — вирок проти військового комісара рф з Криму. Він примушував наших громадян, які опинились в окупації, служити на боці агресора. Це воєнний злочин, передбачений також і Римським статутом.

В цій справі слідчий та прокурор взагалі не мали доступу до тимчасово окупованих територій. Справа побудована переважно на якісному вивченні матеріалів з відкритих джерел.

Це нова ера у розслідуванні і переслідуванні за такі злочини. З'явилися методи, які дозволяють якісно відпрацювати доказову базу, не маючи доступу до території. Тому ми не сидимо і не чекаємо, поки Сили Оборони України звільнять нашу територію, щоб лише потім почати збирати докази, як це часто було в попередніх конфліктах.

В цьому контексті Україна має унікальний досвід. Методи досліджень відкритих джерел, дані розвідувальної інформації, дані наших міжнародних партнерів, дані у соціальних мережах та інші цікаві методи дозволяють нам вже зараз документувати [злочини рф]. І давати знати ворогу, що ми знаємо, що вони вчинили, і можемо зібрати цю доказову базу."

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати