Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Потрібно ставити цілі і досягати їх»

Рівняни — про безплатні щеплення, ІТ-сферу, Томос та розвиток міста
07 лютого, 17:46

Ольга ЛIРНИК, головний редактор журналу «РIВНЯНИ»

— Одні скажуть, що останнім часом у Рівному не відбулося знакових подій і насправді обличчя міста практично не змінилося. Я ж дотримуюся протилежного погляду: в Рівному стартували незворотні процеси, які точно приведуть його на шлях європейського розвитку та створення максимально комфортних умов для всіх його мешканців. Звісно, є чимало проблем, які потребують негайного вирішення: контроль за незаконними забудовами; затвердження історико-архітектурного плану міста, що дозволило би зберегти історичну частину міста; створення більш комфортних умов для життя у Рівному людей з обмеженими можливостями; популяризація міста на рівні країни для залучення інвестицій тощо. Водночас варто розуміти, що зміни не відбуваються за допомогою помаху чарівної палички, над ними потрібно щоденно працювати. І в Рівному команда з представників міської влади, бізнесу, громадських активістів почала цей процес із розробки стратегії розвитку міста. Чому, на мою думку, це важливий крок?! Бо тільки сформувавши бачення того, яким місто може бути вже за кілька років, можна вибудувати реальні кроки для того, щоб бажану картинку дійсності втілити в життя. Не на часі сумбурні плани і необдумані рішення, потрібно ставити цілі і досягати їх. Якщо говорити про минулий рік, то Рівне «прогриміло» на всю країну завдяки створенню унікального геопорталу, який спростив життя людям, які хочуть придбати чи взяти в оренду ділянку. А в майбутньому цей ресурс убезпечить місто від недобросовісних забудовників. Також наше місто стало відоме на всю країну завдяки відкриттю двох унікальних муралів. В той час, коли перший — це просто зображення, то другий — має цифрову візуалізацію малюнка. Саме у 2018 році у Рівному стартувало масштабне будівництво унікального спорткомплексу на вулиці Макарова. Перша черга спорткомплексу передбачає будівництво універсальної спортзали для ігрових видів спорту з трибунами на 3000 місць та з можливістю проведення змагань навіть міжнародного рівня. Це буде багатофункціональна споруда на Рівненщині, до того ж єдиний об’єкт такого роду на Західній Україні й один з небагатьох в державі! Це тільки кілька перемог нашого міста, які відразу спадають на думку, водночас їх було і буде ще чимало. Адже в нас є головна цінність — натхненні, творчі, працьовиті люди, які є носієм, рушієм усіх процесів, які відбуваються в місті. Зміни в життєдіяльності окремих структур та в цілому можливі тоді, коли зрушення відбулися в мисленні людей, їх сприйнятті світу і самих себе. Тому переконана, що нам вдасться створити бренд Рівного, щоб воно ще не раз «прогриміло» на всю Україну! Ми вже на шляху до успіху!

Катерина СЕГЕНЬ, ведуча музично-розважальної програми «Вітаємо Вас» на телеканалі «Рівне 1»

— Нині молодь мало культурно розвивається. З чим це пов’язувати, не знаю, але дуже показово, що молоді люди стали менше цікавитись історичною і культурною спадщиною. У місті функціонує музей бурштину та краєзнавчий музей, але у зв’язку із тим, що їх не популяризують, то сенсу в такій роботі мало. Хотілося б більшого розвитку культурно-освітніх програм у місті для просвітництва молоді. Зараз я працюю над одним таким проектом і вірю в те, що зерна культури проростуть. Також, на мою думку, нині важливо мати активну громадську життєву позицію. Так свого часу я потрапила до Товариства Червоного Хреста. Мене дивує пасивність деяких людей, але ж потрібно розуміти, що базові навички з надання першої медичної допомоги необхідні всім.

Алла САДОВНИК, журналіст-редактор «Рівне вечірнє»:

— З позитивного: у місті функціонує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій, яке прагне зробити Рівне містом, де активно працюватимуть ІТ-спеціалісти. Планується, що до нас найближчим часом «заходитимуть» великі ІТ-компанії, і офісні центри успішно функціонуватимуть тут. Це робиться для того, щоб в подальшому створити нові можливості (робочі місця) для інших галузей.

Серед культурних подій згадується таке: у листопаді минулого року Рівне відвідав джазовий клуб «ДжЕм» із програмою, яка була приурочена святкуванню 100-річчя видатного американського композитора Леонарда Бернстайна. Саме в Рівному на вулиці Поштовій мешкали батьки відомого композитора та диригента. Не можна оминути увагою і відомий на Рівненщині фестиваль «Бурштиновий шлях». Традиційно його провели минулоріч у межах проекту «Поліський трамвай» зупинками вузькоколійками Антонівка — Зарічне.

Ольга РАДЯНСЬКА, редактор служби новин «Радіо Трек»:

— Серед позитивних змін у місті — ініціатива міського управління охорони здоров’я робити безплатні щеплення у вихідні. Певні кроки робить управління архітектури та містобудування для уніфікації загального вигляду міста. Ба більше, люди, які приїжджають до Рівного, відзначають, що місто змінюється на краще. До того ж його часто почали відвідувати відомі артисти і люди активно ходять на концерти. Не можна оминути й те, що Рівненський трест зеленого господарства працює «на відмінно». Місто озеленене як навесні, так і восени. Трест активно наводить лад на міських клумбах за необхідності. Серед останніх подій відзначу, що досить схвально відреагували містяни на Томос, який уперше після отримання показали саме у Рівному. Це була без перебільшення знакова подія. Люди у Рівному давно свідомі того, що таке Православна церква.

Серед того, над чим треба ще працювати, відзначу, що сьогодні у Рівному почали будувати багато нових житлових кварталів. З одного боку це добре, місто розвивається, проте разом з тим росте навантаження на стару інфраструктуру (школи, дитсадки тощо). Забудови ведуться хаотично, без передбачених паркомісць, що призвело до проблем з транспортною інфраструктурою. До того ж місто невелике і густонаселене, що призвело до зменшення кількості рекреаційних зон. Величезний мінус — у місті залишився єдиний кінотеатр «Україна», хоча було б непогано, якби працювало ще два-три малі кінотеатри.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати