Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українськими сирами хочуть заїсти українську ГТС

Головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко продовжив скандальні випади проти України
13 січня, 00:00

За його словами, у кінці 2011 року якість сиру, що поставляється до Росії Україною, різко погіршилася. Поставки сиру в Росію здійснюють більше 20 українських заводів. За словами Онищенка, особливі претензії у Росспоживнагляду до трьох українських заводів, жоден з яких (о, несподіванка!) не належить російським компаніям.

От була-була якість в українських сирів і раптом різко погіршилася.

Сталося це якраз під час чергового загострення риторики між Україною і «Газпромом» щодо обсягів відбору Україною газу. Україна стверджує, що їй наступного року вистачить лише 27 мільярдів кубометрів, а Москва не в захваті від таких пропозицій, оскільки тепла зима й так серйозно підірвала продажі «Газпрому» в Європі.

Крім того, нещодавно на ниві українсько-російських відносин трапилося ще дві події: підняття тарифу на транзит російської нафти територією України на 8% та припинення надходження аміаку з Росії українським аміакопроводом, що призвело до збитків російських підприємств. На частку Росії припадає близько 20% світового експорту аміаку, і основну її частину транспортують по українській трубі.

У цей момент виявлення «погіршення» в якості українських сирів Геннадієм Онищенком просто не могло не відбутися.

Бентежить те, що всі ці відкриття у Онищенка дивовижним чином збігаються у часі з погіршенням відносин з відповідною країною. Зовсім нещодавно, під час конфлікту щодо засудження російських льотчиків у Таджикистані, Онищенко раптом виявив, що особливо таджицькі остарбайтери (а не, приміром, узбецькі чи киргизькі) переносять заразні хвороби. Їх навіть почали депортувати з Росії. Після звільнення російських льотчиків таджицькі робітники в Росії раптом одужали, депортації припинилися.

За помахом руки Онищенка цілий таджицький народ раптом став здоровим.

Нещодавно, коли Придністров’я не бажало обирати президентом російського ставленика, в Онищенка з’явилися претензії до придністровських коньяків. Коли Молдова особливо наполегливо вимагала виведення російських військ, у нього виникали претензії до молдовських вин. Онищенко оголошував про погану якість білоруських сирів, коли між країнами точилися нафтогазові суперечки та Росія мала намір забрати білоруські заводи.

А коли Грузія п’ять років тому заарештувала російських шпигунів, у Онищенка з’явилися претензії до якості грузинських вин і навіть до води боржомі. Хоча навряд чи російські споживачі алкоголю регулярно п’ють щось схоже на «Хванчкару».

Показово, що атака на українські сири підкріпила випад Онищенка проти України як такої.

За його словами, «в Україні повноваження з контролю за продовольством і харчуванням, у тому числі в дитячих організованих колективах, передані ветеринарній службі. Де-факто в цьому міститься визнання громадянина України твариною». Одна з периферійних цілей — туристичний сезон: «Саме ветеринари в Україні будуть займатися діагностикою спалахів і їх розслідуванням в таборах, школах, оздоровчих установах і лікарнях. Для нас це сигнал того, щоб уже з перших робочих днів 2012 зайнятися реструктуруванням майбутнього літнього відпочинку російських дітей та передислокацією його з українських курортів в регіони Росії і в Європу», — повідомив Онищенко.

Головний санітарний лікар Росії заявив: «Я маю етнопрофесійні підстави, щоб публічно висловити сподівання на те, що депутати Верховної Ради України виважено підійдуть до цього питання».

«Етнопрофесійні підстави» — це, вочевидь, наполовину українське, наполовину туркменське походження Геннадія Онищенка, народженого в Киргизстані.

У відповідь глава українського МЗС Костянтин Грищенко порадив Онищенку вибачитися і зазначив, що реформа санітарно-епідеміологічної та ветеринарної служби проводиться за європейськими зразками. У Партії регіонів визнали виступ глави Росспоживнагляду «образливою провокацією».

Як пояснив голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк, «через збільшення випадків отруєння неякісними продуктами уряд України вирішив створити модель продовольчого контролю за зразками Європейського Союзу». Адже ЄС теж має єдиний контролюючий орган з охорони здоров’я і прав споживачів Єврокомісії, який відповідає і за здорове харчування, і за безпеку тварин. При цьому саме з Росії, а не з ЄС чи України, регулярно надходять повідомлення про чуму свиней.

Взагалі Онищенко робив і не такі заяви. Зокрема, він якось заявляв, що заразні хвороби корисні, бо знижують демографічне навантаження в країнах, що розвиваються (тобто вбивають людей). І це казав формальний головсанлікар Росії, а не експерт із хімічної зброї!

Депутат ВР Михайло Чечетов заявив, що «не думає, що висловлювання цього чиновника і його позицію поділяє офіційна влада — президент і прем’єр-міністр РФ. Тому давайте не зводити дурість і аморальність однієї людини в ранг державної політики». Але це, швидше, самозаспокоєння. Таких заяв без «відмашки» зверху не роблять, тим паче в такій країні, як Росія, а якщо й роблять, то швидко «вилітають» з посад. Одже, треба — скаже, не треба — мовчатиме.

Чого цим хочуть досягти від України? Відповідь на поверхні — здачі Україною своєї ГТС.

В умовах, коли ринкові ціни на газ у світі падають, будівництво «Південного потоку» стає ще більш примарним, ніж воно було раніше.

Щойно глава «Газпрому» Олексій Міллер назвав нинішній час «золотим віком» газу. Проте це слова. А на ділі ціни на газ на світових ринках впали до дворічного мінімуму. Тепла зима, високий рівень запасів і видобутку сировини в США обвалили котирування газових концернів. Банкіри знижують прогноз середньої ціни на газ на 2012 і 2013 роки до рівнів, які набагато нижчі за середні цифри, закладені у бюджет російського «Газпрому». Природний газ стрімко дешевшає. На Нью-Йоркській біржі ціна ф’ючерсних контрактів з поставкою в лютому впала на 5,7%. Ціни опинилися на мінімумі з вересня 2009 року — 99 дол. за одну тисячу кубометрів. І, виявляється, не треба ніяких знижок і ніяких флотів, треба просто збільшувати власний видобуток, розвивати енергозбереження та нові технології. Як результат, за 2011 рік ціни на газ у США впали на 32%. У січні таких низьких цін не було з 2002 року.

Хоча, насправді, увага Геннадія Онищенка до здоров’я росіян може лише вітатися.

А так, коли майже всі харчі не надто високої якості, можна вибирати деякі з них і казати, що товари погані.

За його словами, сказаними дещо раніше, Росія опинилася в значній залежності від імпорту продовольства: «Червоне м’ясо ми чомусь виростити не можемо. Тільки Москва на 40% залежить від імпорту. Столиця на 40% завозить хліб із Санкт-Петербурга, Франції, Німеччини». Тим часом, за його ж словами, «недоїдання білка веде до відставання в розумовому і фізичному розвитку. А у нас сформувалася велика група соціально незахищених громадян, бідним нема на що купити білок. Їхнє майбутнє незавидне». Онищенко навів статистику, згідно з якою за десять місяців до Росії було привезено майже 55,5 тисячі тонн українського сиру.

Невже якщо Онищенко відбере у росіян українські молокопродукти, недорогі й відносно якісні (як за таку ціну), то він виконає свою місію і здоров’я населення покращиться?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати