Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

КОМЕНТАРI

30 вересня, 00:00

Учасники конференції поділилися з «Днем» своїми думками щодо актуальності теми конференції, запропонували свої шляхи зміцнення єдності країни.

Олена СТЯЖКІНА , доктор історичних наук, професор кафедри історії слов’ян Донецького національного університету:

— У проблемі Схід — Захід основне слово «обговорювати», оскільки воно передбачає правильні дії — слухати та чути. Проблема в тому, що схід політикам і політологам часто видається такою собі безмовною, але страшною прірвою: краще обійти, але хочеться зазирнути. Чи актуально зараз шукати шляхи об’єднання? Актуально, бо дія краща за бездіяльність. Навіть якщо дія помилкова, її можна аналізувати, знову обговорювати, виправляти, не заганяти проблему всередину. Правильно, що політологи й аналітики говорять про це, адже саме вони створюватимуть стратегії та технології виборів, і проблема «продовжувати/не продовжувати» розкол стане питанням і їхньої особистої відповідальності. Я тільки не знаю, чи впораються вони, чи впораємось усі ми з принадою знову і знову розігрувати биті карти.

Олесь ДОНІЙ , голова Центру досліджень політичних цінностей:

— Сьогодні однією з основних проблем українського політикуму є відсутність комунікації. Ця конференція і є спробою налагодити контакт. Якби наші політики, наші аналітики, наші інтелектуали більше спілкувалися одні з одними, можливо, було б легше знаходити компроміси та виводити Україну з політичної кризи.

Я можу сказати, що готовність Донбасу до об’єднання сьогодні дуже велика. Зараз нам треба чітко усвідомити нашу базу для об’єднання — інакше все це буде не більше, ніж ігри політиків.

Євген КОПАТЬКО , директор Компанії соціологічних і маркетингових досліджень ДДАЦ, м. Донецьк:

— Інтерес становить не сама тема: вона була і буде актуальна завжди, особливо для України, з урахуванням її історичного минулого. Цікаво, що ця розмова виявилася найактуальнішою тоді, коли у влади почалися проблеми. Саме тому частина інтелектуальної спільноти ініціювала таку зустріч, щоб нарешті вирішити, яким шляхом необхідно йти нашій країні.

Олексій МАЦУКА , політолог, Донецьк:

— Розколу між Заходом і Сходом країни не існує. Існує розкол у свідомості політиків, які прагнуть спекулювати на цій «вигідній» для них темі. В умовах становлення демократичного, відкритого суспільства завжди виникає складність взаєморозуміння між групами, індивідами. На мій погляд, виходів із цієї ситуації шукати не треба, бо українське суспільство в будь-якому випадку постійно демократизується, а отже, виходить на той рівень, коли громадяни (групи громадян) самостійно «відчуватимуть» того чи іншого політика.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати