Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У столиці активісти вийшли на захист річок

Члени Національного екологічного центру вкотре вимагали переглянути «Програму розвитку гідроенергетики України»
14 березня, 19:11

Вони зібралися під стінами Міністерства енергетики та вугільної промисловості не випадково, адже 14 березня — Всесвітній день дій проти гребель, на захист річок, води і життя. Члени Національного екологічного центру вкотре вимагали переглянути «Програму розвитку гідроенергетики України».  Вона була ухвалена розпорядженням Кабінету Міністрів 2016 року. Екологи уважно вивчили документ і зробили власний аналіз, що будівництво на берегах річок нових гідроелекростанцій небезпечне.

«У цій програмі заплановане будівництво таких об’єктів, як Каховська ГЕС-2, Канівська ГАЕС, добудова Дністровської і Ташлицької ГАЕС, шість гребель на Дністрі  Верхньодністровської ГАЕС. Цей документ, по-перше, не пройшов жодних державних екологічних експертиз, громадськість  з ним не ознайомили. Ми звернулися із вимогою до Кабінету Міністрів  зупинити цю програму. Адже вона дуже небезпечна для довкілля. Саме будівництво шести гребель призведе до знищення екосистеми і затоплення земель, які є частинами національних парків. Неймовірно красива долина Дністра, яка є туристичним об’єктом,  перестане існувати. Окрім того, людей доведеться переселяти. Як відомо, створення водосховищ уповільнює рух води — це буде заболочування земель, багато видів риб зникне. На Південному Бузі підняття води на Олександрівському водосховищі на 20 метрів затопить унікальні історико-культурні об’єкти. Частина національного парку Бузький Гард опиниться під водою. Тому ми вимагаємо дослухатися до нас. Програма була ухвалена з порушеннями і підкилимно, тому має корупційні ризики», — говорить виконавчий директор Національного екологічного центру України Дмитро ІВАНОВ.

Екологи просять владу вивчити закордонний досвід будівництва таких водосховищ і зокрема звернути увагу на катастрофу в Китаї 1975 року. Тоді внаслідок прориву греблі загинуло 170 тис. людей. Також активісти певні: ці будівництва насправді не принесуть значної економії державі.  Додамо, під час пікету громадські активісти провели театралізовану виставу «Виведемо Насалика та Сироту на чисту воду!»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати