Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У пам’ять про «космічного мрійника»

На Київському планетарії з’явилась меморіальна дошка Климу Чурюмову
20 лютого, 11:48
ФОТО ОЛЕКСІЯ ІВАНОВА

Подія відбулась 19 лютого, коли видатному науковцю могло б виповнитись 82 роки. Клима Івановича не стало у ніч на 14 жовтня 2016 року, за два тижні після того, як офіційно завершилась знакова місія Європейського космічного агентства — «Розетта». Нагадаємо, 12 листопада 2014-го космічний апарат «Розетта» здійснив першу у світі м’яку посадку спускного апарату на поверхню комети, і це була комета Чурюмова — Герасименко. Першовідкривачами цього небесного тіла 1969 року стали Клим Чурюмов і Світлана Герасименко.

Після посадки «Розетти» на поверхню комети, ім’я Клима Чурюмова стало відомо сотням тисяч людей по всьому світу. Проте науковець Юрій Костюченко зазначає: «Він (Клим Чурюмов. — Авт.) став легендою астрономічної спільноти ще в кінці 1960-х, його знали, любили і трохи побоювалися за його невгамовну енергію всі — від Якутії до Петербурга. За своє довге наукове життя він встиг зробити внесок в дослідження сонячно-земних зв’язків, полярних сяйв і іоносфери, конструював астронавігаційну апаратуру для супутників, але головною його пристрастю залишалися комети» (матеріал «Клим Чурюмов: космічний мрійник» на сайті «Дня»).

Поява меморіальної дошки на стіні Київського планетарію є логічною, адже з 2004-го до 2015 року Клим Чурюмов був директором цього науково-просвітницького центру, працював там по 2016-й. Ініціатива належала планетарію і товариству «Знання» України. 

«Нашою мрією було, щоб планетарій носив ім’я Клима Чурюмова, але це ще, мабуть, у перспективі. Взагалі про Клима Чурюмова багато написано, знімались документальні фільми, — говорить Олена МЕЛЬНИК, учителька математики київської гімназії «Діалог», старша донька Клима Чурюмова. — Наприклад, у нашій гімназії є гурток тележурналістики, то там вже створили кілька фільмів про батька, які можна знайти на YouTube. А у Карпатах, у селі Космач, є Міжнародна зелена школа, яка минулого року, саме 19 лютого, стала носити ім’я Клима Чурюмова. Звичайно, там також розповідають про нього, учасники школи створюють мультфільми по його дитячих творах». Зазначимо, що крім наукової роботи, Клим Чурюмов писав книжки для дітей та вірші. 

«Батько був незламним. Навіть коли він не дуже добре почувався, але знав, що його запросили кудись виступити — перед школярами чи студентами, то ніколи не відмовлявся, — додає Олена Мельник. — Звісно, батько звертав нашу увагу на небесні явища. Наприклад, коли влітку ми відпочивали під Києвом, то в серпні на полі завжди спостерігали, як падають Персеїди, і в цей час треба було загадати бажання».

Між тим, на 19 лютого припав Супермісяць, тож, напевно, нові космічні мрійники і романтики споглядали це безмежне поле для відкриттів і натхнення. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати