Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кожен боєць АТО може сюди приїхати»

Як у Чернігівській області лікують воїнів — і фізично, і психологічно
11 грудня, 12:25
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

«Війна і досі перед очима, не можу спокійно заснути», — це слова мого товариша, який повернувся у серпні з фронту. Він не міг зрозуміти, як позбутися нав’язливих страхів, як далі починати своє життя у мирному середовищі. І він такий не один. Держава спромоглася виділити кошти на проведення реабілітації для кожного учасника АТО. За результатами тендеру, безкоштовно отримати путівку можна у двох санаторіях — «Острич» у Чернігівській області та «Феофанія». Про перший лікувальний заклад бійці мало чули. Зараз там перебуває майже 40 осіб. А загалом він може вмістити 250. Розташований «Острич» у місті Мена. Оздоровниця славиться лікуванням опорно-рухового апарату, системи кровообігу, органів травлення та дихання, захворювань очей. Поряд — ліс, озеро, де добувають лікувальні грязі. Цікаво, що бійці крім психологічної реабілітації отримують послуги із санаторно-курортного лікування. Починаються процедури щодня після сніданку. Для кожного індивідуально призначаються  масажі.

«У нас є лікувальна фізкультура. Великий спортзал із тренажерами. Разом із бійцями займається спеціаліст. Є декілька видів водних процедур, а саме різноманітні ванни: хвойні, мінеральні, морські... Циркулярний душ, басейн, грязі. Є також аромотерапія і безліч електропроцедур, офтальмонологічний кабінет», — розповідає заступник директора з медичної частини санаторію Тетяна Сай.

«БУВАЄ, СПІЛКУЄМОСЯ ІЗ БІЙЦЯМИ ДО ТРЕТЬОЇ ГОДИНИ НОЧІ»

Багато лікарів оздоровниці розуміють, що бійці травмовані психологічно та фізично. Тому  намагаються допомогти їм позбутися депресії і посттравматичного синдрому. Однак, це не так просто. Дехто з бійців, які проходять реабілітацію, зловживають алкоголем, тоді з ними працюють психологи. Вони намагаються не лише достукатися до розуму військових, а й до їхніх сердець.

«Контролювати повністю всіх ми не можемо. Однак, більшість хлопців намагаються жити правильним життям. І ми це бачимо. Дуже добре, що в санаторії проводить молебні священик. Бійці всі разом  ходять на літургію та причастя. Буває, що спілкуємося із бійцями до третьої години ночі. Хлопці просять пораду щодо створення сім’ї. Ми маємо проблему, бо багато учасників АТО приходять додому із іншими моральними цінностями, і не завжди діти та дружина їх розуміють. І тут виникає стрес, воїн починає братися за стакан. У цьому випадку потрібна глибока психологічна реабілітація. І ми намагаємося допомогти всіма силами», — розповідає кандидат психологічних наук,  психодрамотерапевт Віктор Мозговий.

Удень для бійців проводять екскурсії в місто, музеї, зоопарк, на природу. Увечері організований перегляд фільмів та дискотека. Сумувати ніколи. Постійно щось нове. Ігор — боєць першої танкової бригади — радий, що потрапив до санаторію. Він воював у Луганській області. Спогади про війну — постійно перед очима. Демобілізували його у грудні минулого року. На щастя, вражі кулі його оминули, і відвоював без жодного поранення. Зараз він разом із побратимами вчиться мирному життю, а головне — поправляє здоров’я. А от Олексій має важке поранення ноги, що отримав у бою у Станиці Луганській. У санаторії йому  призначили спеціальні масажі.

«КОЖНИЙ УЧАСНИК АТО МАЄ ОТРИМАТИ ДВІ ПУТІВКИ»

«Потрапити на реабілітацію в «Острич» може кожен охочий, — зазначає заступник директора санаторію Ігор Магеляс. — У нас єдиний в Україні санаторій, який має свої мінеральні води і грязі, тому ми щиро запрошуємо всіх бійців приїжджати з родинами. Якщо учасник бойових дій приїде не сам,  ми можемо путівку поділити навпіл. Для того, щоб її отримати, треба звернутися до відділення соціального захисту за місцем прописки. Там подати документи, заяву, статус учасника бойових дій чи копію, і потім бійця направляють за бажанням до нас. Загалом же кожний учасник АТО повинен отримати дві путівки: одну — на санаторно-курортне лікування, а другу — на проходження психологічної реабілітації».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати