Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чорноморський флот таки отримає «ядерні» крила

12 січня, 00:00

Су-24м мають замінити двадцять два літаки Су-17, що входять до складу 43-ї штурмової морської авіаційної ескадрильї ЧФ. Головна відмінність Су-24м від Су-17 в тому, що нові літаки у складі ЧФ можуть використовуватись як носії ядерної зброї. Саме через цю обставину Київ упродовж декількох років не погоджувався на таку авіаротацію. Київ з самого початку наполягав, аби на цих літаках у Криму пристрої для утримання спецбоєприпасів — тобто ядерної зброї — було демонтовано. Проте після того, як з'ясувалося, що демонтоване устаткування для спецбоєприпасів на Су-24 можна при бажанні встановити за декілька годин, Україна виставила умову — нові літаки на ЧФ з'являться лише після того, як між двома країнами буде укладено спеціальну угоду. Ця угода мала б надати українській стороні право при потребі оперативно інспектувати російські авіаарсенали.

11 жовтня, коли в Україні розпочались потужні маневри під з назвою «Дуель-99», російський та український міністри — Ігор Сергєєв та Олександр Кузьмук — знову обговорюють долю Су-24м. Кузьмук оголошує, що це питання знято — і для запобігання двічі на рік українські інспектори перевірятимуть стан і оснащення цих літаків. Проте 8 грудня на парламентських слуханнях у Раді Федерації Росії начальник головного штабу ВМФ Росії адмірал Віктор Кравченко, який до цього командував ЧФ, заявляє — українська сторона «затягує реалізацію вже досягнутих домовленостей». Як приклад — безвихідна, на думку російського адмірала, ситуація з питанням про заміну бойових літаків морської авіації Су-17 на Су-24м.

Безвихідь полягала в тому, що, з погляду Києва, надалі мають діяти обмеження на використання цих літаків у кризових ситуаціях. Тобто йдеться про те, щоб Україна таки знала, чи не відвідують ці літаки з Криму, здатні нести вісім тонн бомбового навантаження, гарячі точки. Відтак, трохи пізніше, коли в останній тиждень 1999 року Володимир Путін відвідував командний пункт ВМФ, адмірали йому пожалілись, що українці вкотре зволікають з дозволом на заміну літаків на Чорноморському флоті. На що Володимир Путін з рішучістю, яка так до вподоби військовим, подейкують, прямо з командного пункту ВМФ зв'язався з Леонідом Кучмою і вкотре було вирішено, що ротація Су-24м на Су-17 таки розпочнеться з 18 січня. Й цей процес може бути прискорено, хоча з українського боку немає підтвердження цим крокам.

Якщо заміну Су-17 на Су-24 буде таки здійснено без укладання відповідної угоди, то це створить прецедент, за яким Росія надалі може наполягати на оновленні й інших якісних параметрів флоту. Зокрема, це стосуватиметься перебазування на ЧФ декількох підводних човнів з Балтійського чи Північного флотів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати