Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підтримка молоді – це інвестиції в майбутнє Дніпра та всієї країни

22 серпня, 15:42

У Дніпрі розпочав свою роботу VII Форум української молоді діаспори, який організовує Світовий конгрес українських молодіжних організацій (СКУМО). Він триватиме до 26 серпня і збере близько 700 діаспорян із понад 20 країн світу – Литви, Естонії, Фінляндії, Угорщини, Німеччини, Пакистану та інших. У Дніпрі подібний форум відбудеться вперше. Разом із однолітками з України молодь діаспори працюватиме в секціях над питаннями інвестиційного клімату в нашій країні, евроінтеграційних  процесів та розвитку молодіжної політики. «Форум української молоді діаспори збирає представників українських молодіжних організацій з-за кордону, які є членами СКУМО. Ми також залучаємо найактивнішу та найталановитішу молодь з України. Цього року форум вперше відбувається на сході України. Очікуємо, що нам вдасться налагодити більш тісні контакти з представниками української діаспори, громадськими та молодіжними організаціями. Нам дуже приємно, що міський голова Дніпра Борис Філатов запропонував зібрати СКУМО саме у вашому місті», – зазначив президент Світового конгресу українських молодіжних організацій Мирослав Гочак.

За словами мера Бориса Філатова, місто доклало чималих зусиль, щоб прийняти масштабне зібрання. Підтримка молоді наразі надважлива, адже саме їй завтра належить розбудовувати Дніпро та Україну. «У 2014 році Дніпро став для всієї України та світу прикладом того, як потрібно захищати свою державу. Цього року Дніпро дає приклад, як мають співпрацювати влада та діаспора. Ми дуже вдячні меру Дніпра Борису Філатову за те, що проведення форуму стало можливим», – зазначив народний депутат, голова міжфракційного об’єднання «Співпраця: Україна – діаспора» Дмитро Лубінець.

Одинадцять учасників форуму приїхали в Україну на два дні раніше, щоб відвідати зону АТО, а саме – Волноваху та Гранітне. Анна Стефанова з Литви була єдиною дівчиною, яка наважилася поїхати на схід. «Я беру участь у форумі вже вдруге. Програма завжди дуже насичена та цікава. Цього року в нас з’явилася можливість поїхати до зони АТО, я дуже чекала цього, але все одно було трохи лячно. Коли надворі +30, а ти у бронежилеті і з каскою на голові, і це все важить близько 15 кг, – дуже важко. Але ті емоції, що ми пережили, були того варті. Для мене це особисте, бо мою родину війна на сході не оминула. Нас приймали дуже щиро та тепло, пригощали смаколиками, ми спілкувалися та разом співали», – розповіла представниця української молодіжної асоціації «Зоря» (Литва). Від форуму у Дніпрі дівчина очікує нових контактів та можливостей для співпраці на благо України. По нові знайомства приїхав і Сергій Зінченко, представник Університету вищої школи економіки (Польща). «Наша ідея полягає в тому, щоб відкрити Університет третього тисячоліття, який допоможе пенсіонерам. Де саме ми це зробимо, поки що не вирішили», – розповів Сергій Зінченко. Він також відвідав зону проведення АТО. Каже: зустрічали гостей там тепло.

Для учасників форуму влада міста організувала екскурсію містом, відвідання музею АТО, лікарні ім. Мечникова та музею Петриківського розпису. Крім того, вони продовжать традицію встановлення різноманітних рекордів під час форумів у містах України. Так, учасники зібрання в Дніпрі планують створити найбільший державний прапор. У національні кольори його розфарбують візерунками петриківського розпису. Акція унікальна, перш за все, саме через стиль виконання малюнка. Стяг зобразять на величезному полотні. Рекордною має стати і кількість учасників художнього флешмобу.

Перший день учасників Форуму української молоді діаспори розпочався з музею АТО, адже багато діаспорян хотіли потрапити саме туди. Після фільму про події на сході деякі глядачі виходили із зали зі сльозами на очах. «Отримали дуже сильні враження. Ми знаємо про АТО. Наша діаспора вболіває за Україну та стежить за новинами про кількість поранених, про політичну ситуацію загалом», каже Тарас Іванець із Литви. «У румунських медіа дуже мало інформації про ситуацію в Україні. Ми хочемо донести більше відомостей. Тому, після повернення додому, влаштуємо не тільки дискусії та розповіді, а й статті напишемо», – зазначив Олександр Греченюк із Румунії. Після відвідання музею учасники форуму прогулялися на пароплаві по Дніпру. Від краєвидів міста залишися у захваті. Молоді люди багато фотографувалися та заспівали українську пісню «Ти ж мене підманула». Форум триватиме ще кілька днів, і за цей час його учасники хочуть детальніше ознайомитися з містом. «Чув, що Дніпро – це перспективне місто, і я хочу побачити ці перспективи розвитку. Очікую нових знайомств, нових проектів. Хочу більше дізнатися про життя в Україні», – розповів Роман Руссу з Молдови.

Учасники Форуму української молоді діаспори обговорили з експертами залучення інвестицій та розвиток бізнесу в Україні 22 серпня учасники Форуму української молоді діаспори зібралися на першу загальну сесію, щоб обговорити залучення українців з-за кордону до просування нашої країни на міжнародній арені, розвитку бізнесу та співпраці українських компаній і уряду із зарубіжними підприємствами.

Під час дискусії на тему «Залучення інвестицій та сприяння бізнесу в Україні з допомогою закордонного українства» молодь мала змогу поспілкуватися з провідними представниками бізнес-кіл України та світу.

«У кожній країні, де є громадяни України, люди, які ідентифікують себе з Україною, український уряд та бізнес мають можливість без проблем налагодити співпрацю, бо українці за кордоном можуть представляти інтереси і країни в цілому, і окремих бізнесменів. Я переконаний, що за молоддю – майбутнє України та її економіки. Молодь України та молодь діаспори  разом може вивести країну на новий, кращий рівень», – зазначив під час сесії очільник Україно-іспанської торгово-промислової палати Михайло Петруняк. Віце-президент Міжнародної торгової палати ІСС Тарас Демкура наголосив на тому, що українська діаспора повинна сприяти налагодженню зв’язків українських та зарубіжних компаній: «Насправді закордонні компанії зацікавлені у співпраці з Україною. Але перемовини вони хочуть вести із людьми, які знають мову, знають ментальність. У цьому може допомогти діаспора, а особливо – молодь». «Я дуже сподіваюся, що всі питання, які ми з вами обговорюємо, та пропозиції, які напрацюємо за підсумками роботи на сесіях, вплинуть на ухвалення рішень на законодавчому та виконавчому рівнях  в Україні. Я впевнений, що разом ми зможемо зробити усе потрібне для процвітання нашої країни», – вважає віце- президент Торгово-промислової палати України Валерій Король. Директор КП «Агентство розвитку Дніпра» Дніпровської міської ради Володимир Панченко закликав українську молодь сприяти розвитку країни та розповів про стратегічні плани Дніпра: «Дніпро ставить собі за мету створити 150 тис. робочих місць за 10 років, зробити наше закрите в минулому місто туристично привабливим і приймати мільйон туристів на рік, збільшити регіональний продукт і доходи бюджету вдвічі. Для вас, молоді діаспори, це також шанс для співпраці». Сьогодні ж на учасників Форуму української молоді діаспори чекає друга загальна сесія на тему «Світове українство в євроінтеграційних процесах та міжнародній дипломатії». Міський голова Борис Філатов наголошує, що проведення Форуму у Дніпрі це – унікальна можливість для міста залучити нові інвестиції та заявити про себе, як про повноправного члена європейської родини, адже саме українська діаспора є найкращим лобістом інтересів нашої держави у світі. Крім того, підтримка молоді – це інвестиції в майбутнє Дніпра та всієї країни.

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати